Fredag 25 Jun
Stockholm

Postnord stoppar paket från Kina – på grund av coronaviruset

Nu stoppar Postnord alla brev och paket från Kina.
Nu stoppar Postnord alla brev och paket från Kina. Foto: Foto: Jessica Gow / TT, Claudio Bresciani

Till följd av coronaviruset stoppar Postnord en del av sina leveranser till och från Kina. De paket som fortfarande skickas kan komma att drabbas av långa förseningar. Här är allt du behöver veta om posthantering i coronatider.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare var det totalstopp på alla brev och paket från och till Kina, det meddelar Postnord. Anledningen var det pågående coronavirusutbrottet. 

Under en period var det alltså omöjligt att lämna in paket och brev som ska till Kina och även att ta emot försändelser från Kina. Detta gäller också paket från leverantörer som exempelvis Wish.

Paket från Kina kan skickas igen

Nu har Postnord lättat på restriktionerna och börjat tillåta paket till Kina och från Kina. Detta gäller även paket från Wish trots corona.

Även om paket, brev och annan post nu kan skickas till och från Kina via Postnord så kvarstår vissa hinder.

"Fraktkapaciteten till Kina är just nu mycket begränsad"

Maria Ibsén är pressansvarig på Postnord.

– Precis som många andra av världens postar har vi varit tvungna att ta det beslutet då fraktkapaciteten till Kina just nu är mycket begränsad, och det gäller för PostNord i alla länder, säger Maria Ibsén till nyhetssajten Ehandel.

Så lät det tidigare under pandemin. Men nu har Postnord alltså möjliggjort post till och från Kina. Försiktighetsåtgärder har dock satts in.

Försändelser till äldreboenden och vårdhem får exempelvis inte lämnas direkt på boendet. Istället ska det lämnas på en lastkaj eller godsmottagning för att därefter levereras i säkerhet.

Postnord berättar också att deras tjänst för företagspaket - Postnord Parcel - ännu inte är tillgängligt till följd av pandemin. Anledningen är att Postnord använder sig av ett externt nätverk för denna posthantering.

Bortsett från företagspost och post till särskilt känsliga mottagare så fungerar Postnord ungefär som vanligt. Det kan däremot förekomma en del förseningar.

KOMMER INTE FRAM I TID

Om man redan har skickat ett paket till Kina efter virusutbrottet, kan man inte räkna med att det kommer fram i tid.

Ehandel skriver att det dock att paket och brev fortfarande skickas från Kina i viss mån. 

LÄS MER: Första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige

LÄS MER: Så vårdas den corona-smittade kvinnan i Sverige

Kommentera
Kopiera länk
Dela