Nu har fästingsäsongen börjat i Sverige

- 24/02/2020, 14:12 -

Det är på grund av den milda vintern som fästingsäsongen redan har kickat igång i Sverige.

Då var det dags igen. 

Fästingsäsongen har redan kommit till Sverige och de små blodsugarna har vaknat till liv.

Men börjar säsongen inte lite tidigt? Jo, den rätt så tidiga säsongsstarten beror på den ovanligt milda vintern som varit.

Nu rapporterar Veterinärkliniken FirstVet att man mottagit flera fall av husdjur som blivit bitna av fästingar, skriver Aftonbladet.

– Djuret kan, förutom att själv bli sjuk, överföra fästingar till människor som kan bli allvarligt sjuka. Vistas ditt husdjur mycket i naturen bör du därför definitivt skydda det mot fästingar, säger Caroline Caldemar, veterinär på FirstVet till Aftonbladet.

Fästingsäsongen har startat
Fästingsäsongen har startat. Bildkälla: Staffan Claesson TT/TT

Kan bära på otäcka sjukdomar

Risken för att drabbas av en smitta är ganska låg. Men du bör ändå vara uppmärksam på hur din kropp reagerar efter ett bett och vara snabb på att agera om olyckan skulle vara framme.

– När det gäller borrelia så är det ett tiotal procents chans att du drabbas. Om fästingen innehålla smittan så har du ett dygn på dig att plocka bort den, har Björn Olsen forskare i infektionssjukdomar och expert på fästingburna sjukdomar, vid Uppsala universitet sagt till Nyheter24 tidigare.

Vissa fästingar bär på TBE, vilket är en virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation, enligt 1177

Den är sällsynt, men finns i vissa delar av Sverige; bland annat i Stockholms skärgård, runt Mälaren, Vänern och Vättern, delar av västkusten och i Skåne. 

MER: Experten tipsar: Så skyddar du dig mot fästingar i sommar