Följ dessa enkla steg för mer iPhone-utrymme
Följ dessa enkla steg för mer iPhone-utrymme - Foto: Shutterstock

Tricket: Så enkelt skapar du mer utrymme på din iPhone

Genom att radera onödiga appar, bilder och filer kan du på ett smidigt sätt skapa mer utrymme i din iPhone. Och vill du inte radera något så finns det andra knep också.


Finns det något mer värre än när mobilen håller på att slut på utrymme? Svaret på den frågan är nej.

Och känner du inte för att lösa problemet genom att köpa mer minne eller lägga ut femsiffriga belopp på en ny iPhone, behöver du ändå inte oroa dig!

Spring inte och köp en ny iPhone innan du testat detta (Shutterstock)

Det finns nämligen lösningar, smidiga sådana, för att frigöra extra utrymme. Det handlar om att radera appar eller åtminstone data från dem.

Allt du behöver göra är att följa ett antal steg.

TA REDA PÅ HUR MYCKET UTRYMME DU HAR

Först och främst behöver du ta reda på hur mycket utrymme har kvar på telefonen. Och det gör du så här:

1. Öppna inställningar-appen.

2. Tryck på Allmänt och sedan iPhone-lagringsutrymme

3. Då borde du se en graf högst uppe på skärmen som visar hur mycket ledigt utrymme du har kvar och vad som tar upp ditt minne (mediafiler, appar, foton, etc.)

Under grafen bör du se alla dina appar, listade i storleksordning från störst till minst. Men det är inte bara storleken på appen du ser, utan även hur mycket data den tar upp också.

Korrelationen mellan appens storlek och mängden data den tar upp varierar från app till app. Exempelvis kan appen Musik vara väldigt liten, men om du har många låtar på den så tar den upp många gigabytes av utrymme ändå.

AVLASTA ELLER RADERA APPAR

För att kolla detta så är det bara att klicka på apparna under fliken iPhone-lagringsutrymme. Där kan du också välja om du vill radera appen och all dess data permanent eller om du enbart vill avlasta appen från din iPhone temporärt.

"Avlasta app" tar bort appen från din telefon men lämnar kvar all data. Om du skulle ominstallera den senare så kommer datan fortfarande vara där och du kan använda den som tidigare. 

Det här är ett bra alternativ om du planerar att använda appen senare, och själva appen är väldigt stor, men dess data inte tar upp så mycket plats. 

"Radera app" raderar appen och all dess data. Det här är ett bra val om appens data är mycket större än appen själv, vilket gör det ganska poänglöst att bara radera appen.

STÖRSTA LAGRINGSBOVARNA

Stora appar du inte längre använder är de klart största lagringstjuvarna på din iPhone och att radera dem är det enklaste sättet att frigöra utrymme på din iPhone.

Har du riktigt ont utrymme kan det vara värt att ta bort gamla meddelanden, optimera dina foton och radera musik från telefonen också.

Tre vanliga lagringsbovar:

Bild- och videoappar – Appar som lagrar bilder och videor, som till exempel Instagram, har en tendens att sluka väldigt mycket utrymme. Se till att rensa med jämna mellanrum.

Poddappar – Denna typ av app är oftast liten till storleken, men sparar mycket data. Här kan det vara en idé att avlasta appen regelbundet.

Spotify – Likt podcaster har musikappar som Spotify en förmåga att se små ut till storleken, men lagra en väldans massa data. Även här kan det vara bra att avlasta då och då.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.