Följ dessa enkla steg för mer iPhone-utrymme
Följ dessa enkla steg för mer iPhone-utrymme - Foto: Shutterstock

Tricket: Så enkelt skapar du mer utrymme på din iPhone

Genom att radera onödiga appar, bilder och filer kan du på ett smidigt sätt skapa mer utrymme i din iPhone. Och vill du inte radera något så finns det andra knep också.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Finns det något mer värre än när mobilen håller på att slut på utrymme? Svaret på den frågan är nej.

Och känner du inte för att lösa problemet genom att köpa mer minne eller lägga ut femsiffriga belopp på en ny iPhone, behöver du ändå inte oroa dig!

Spring inte och köp en ny iPhone innan du testat detta (Shutterstock)

Det finns nämligen lösningar, smidiga sådana, för att frigöra extra utrymme. Det handlar om att radera appar eller åtminstone data från dem.

Allt du behöver göra är att följa ett antal steg.

TA REDA PÅ HUR MYCKET UTRYMME DU HAR

Först och främst behöver du ta reda på hur mycket utrymme har kvar på telefonen. Och det gör du så här:

1. Öppna inställningar-appen.

2. Tryck på Allmänt och sedan iPhone-lagringsutrymme

3. Då borde du se en graf högst uppe på skärmen som visar hur mycket ledigt utrymme du har kvar och vad som tar upp ditt minne (mediafiler, appar, foton, etc.)

Under grafen bör du se alla dina appar, listade i storleksordning från störst till minst. Men det är inte bara storleken på appen du ser, utan även hur mycket data den tar upp också.

Korrelationen mellan appens storlek och mängden data den tar upp varierar från app till app. Exempelvis kan appen Musik vara väldigt liten, men om du har många låtar på den så tar den upp många gigabytes av utrymme ändå.

AVLASTA ELLER RADERA APPAR

För att kolla detta så är det bara att klicka på apparna under fliken iPhone-lagringsutrymme. Där kan du också välja om du vill radera appen och all dess data permanent eller om du enbart vill avlasta appen från din iPhone temporärt.

"Avlasta app" tar bort appen från din telefon men lämnar kvar all data. Om du skulle ominstallera den senare så kommer datan fortfarande vara där och du kan använda den som tidigare. 

Det här är ett bra alternativ om du planerar att använda appen senare, och själva appen är väldigt stor, men dess data inte tar upp så mycket plats. 

"Radera app" raderar appen och all dess data. Det här är ett bra val om appens data är mycket större än appen själv, vilket gör det ganska poänglöst att bara radera appen.

STÖRSTA LAGRINGSBOVARNA

Stora appar du inte längre använder är de klart största lagringstjuvarna på din iPhone och att radera dem är det enklaste sättet att frigöra utrymme på din iPhone.

Har du riktigt ont utrymme kan det vara värt att ta bort gamla meddelanden, optimera dina foton och radera musik från telefonen också.

Tre vanliga lagringsbovar:

Bild- och videoappar – Appar som lagrar bilder och videor, som till exempel Instagram, har en tendens att sluka väldigt mycket utrymme. Se till att rensa med jämna mellanrum.

Poddappar – Denna typ av app är oftast liten till storleken, men sparar mycket data. Här kan det vara en idé att avlasta appen regelbundet.

Spotify – Likt podcaster har musikappar som Spotify en förmåga att se små ut till storleken, men lagra en väldans massa data. Även här kan det vara bra att avlasta då och då.

/
/