Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny prognos: väntas coronafallen minska i Sverige

- 08/03/2020, 21:06
Da-vantas-nya-coronafall-minska-i-Sverige

Då väntas nya coronafall minska i Sverige

AP, Mikael Fritzon/TT

Under torsdagen sa Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, att nya coronafall troligtvis skulle minska i Sverige inom två dagar. Sedan dess har 109 personer insjuknat. Nu ger Tegnell en ny prognos.​

I torsdags sa Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, att antalet nya bekräftade coronafall som smittats i Italien troligtvis skulle minska inom "en till två dagar". 

Detta då sportlovsveckan var över och de flesta svenskar som besökt landet åkt hem igen.

– Om man räknar bakåt och vet att man har en inkubationstid på ungefär fem dagar bör ju antalet resenärer som smittats där nere minska de närmaste dagarna. Det flesta som är smittade har nu insjuknat, sa Tegnell då till Aftonbladet. 

Men prognosen stämde inte. 

Sedan dess har 109 ytterligare personer insjuknat och under söndagen stod det klart att mer än 200 personer i Sverige har smittan. 

Glömde räkna med viktig detalj

Tegnell kommer nu med en ny prognos. Till Aftonbladet förklarar han varför hans förutsägelse inte stämde:

– Jag hade inte tänkt på eller förstått att det kan ta några dagar i systemet innan fallen dyker upp här i Sverige också. Det är inte bara inkubationstiden som gäller, utan man måste lägga på ytterligare några dagar innan de blivit registrerade och diagnosticerade här i Sverige.

Han fortsätter: 

– Därför verkar peaken dra ut ytterligare något eller några dygn mer än jag trodde.

Anders Tegnell
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Ny prognos 

Tegnell menar att det är svårt att säga en exakt dag då man kan räkna med att antalet nya bekräftade fall börjar minska. 

Enligt hans beräkningar tror han dock att nedgången kan ske på måndag eller tisdag, skriver Aftonbladet.

Mer om coronaviruset: Forskning visar: Högre risk att män dör av coronaviruset än kvinnor