Pa-fredag-beslutar-regeringen-om-den-svenska-skolan
På fredag beslutar regeringen om den svenska skolan - Foto: AP, Jonas Ekströmer/TT

Beskedet: Då ska regeringen ta beslut om svenska skolan

Regeringen ska under fredagen ta ett beslut angående hur den svenska skolan ska agera i samband med den corona-pandemi vi nu upplever. Det berättar utbildningsminister Anna Ekström (S) på en presskonferens under torsdagen.


Tidigare under torsdagen stod det klart att samtliga skolor i Norge och Danmark stänger för att hindra smittspridningen av coronaviruset.

Nu berättar Utbildningsminister Anna Ekström (S) att regeringen ska ta ett beslut kring den svenska skolan på fredag. 

I nuläget stängs dock inte de svenska skolorna, men regeringen ska tillsätta en förordning som ska öka skolornas handlingsutrymme. 

Större handlingsutrymme

Förordningen handlar om att elever på skolor där undervisning drabbas av coronasmittan eller till och med stängs ska kunna ta igen den undervisning som går förlorad.

Det finns även möjlighet att flytta ämnen till en senare termin, att undervisa på distans eller att elever får läsa på en annan skola än den egna. 

Det kan även bli så att sommarlovet förkortas så att utbildning som går förlorad kan bedrivas då. 

Regelverket ska gälla om en enskild skola behöver stängas, en regions skolor behöver stängas eller om hela Sveriges skolor behöver stängas. 

– Med den här nya lagstiftningen ger vi verktyg för att hantera den här situationen lokalt, säger Ekström under presskonferensen.

Beslutet om nya regler ska fattas under fredagen. 

Syftet uppges vara att skapa utrymme för huvudmännen att omorganisera sin organisation om den påverkats av coronaviruset.

Argument för att inte stänga 

Ekström menar att det finns anledning till att skolorna ännu inte har stängt.

– Mitt tyngsta argument är att mammor och pappor med viktiga jobb och samhällsfunktioner skulle behöva vara hemma och ta hand om sina barn och det skulle försvåra arbetet mot smittan, säger hon under presskonferensen. 

Hon menar även att förhållandena skiljer sig åt från Norge och Danmark, som redan har stängt sina skolor. 

"Vi har att göra med en pandemi"

– Det här är den bedömning som gäller i kväll. Men vi har att göra med en pandemi. Om läget ändras kommer regeringen inte att tveka att agera, säger Ekström. 

Hon fortsätter:

– Om Sverige hamnar i ett läge där det är rätt att stänga skolor, då finns nu regelverket på plats. Allt är iordninggjort.

MER OM CORONA: 

Uppgifter: Fotbolls-EM uppskjutet till 2021

Folkhälsomyndigheten om att stänga skolor: "Ingen diskussion vi har"

Greta Thunberg ställer in klimatstrejk

Italien stänger ner ytterligare

Varningen: Rökare drabbas hårdare

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!