Måndag 6 Dec
Stockholm

Folkhälsomyndigheten begär stöd av Försvarsmakten

Folkhälsomyndigheten har under fredagen begärt stöd enligt stödförordningen av Försvarsmakten med personal som är vana att jobba i särskilda laboratorier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Coronaviruset sprider sig över världen, vilket får butiker att agera och gymkedjor att stänga ner. I skrivande stund har skolorna i bland annat Danmark, Norge, Irland och England också valt att stänga ned. 

Dödssiffran har nu passerat 5 000. Enligt officiella siffror har 5 080 personer dött. Totalt har 137 690 smittats och 70 690 friskförklarats.

I Sverige är siffran just nu omkring 600 personer. 

Coronasmittan sätter skräck i människor världen över. Bildkälla: TT/Nyhetsbytån

Region Stockholm har över 200 bekräftade fall och från och med nu kommer bara de som redan är på sjukhus med symptom eller i riskgrupp att testas. 

”Du som har symtom som påminner om coronavirus kommer inte att provtas. Det gäller oavsett om du varit i de områden som tidigare varit utsatta för smitta eller haft nära kontakt med någon som du vet är sjuk i covid-19”, skrev regionen under gårdagen i ett uttalande. 

Begär hjälp av försvaret

Folkhälsomyndigheten har under fredagen begärt stöd enligt stödförordningen av Försvarsmakten som personal som är vana att jobba i särskilda laboratorier, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten till Expressen.

Försvarsmakten skickar nu två labroratorieingenjörer som ska stödja Folkhälsomyndigheten i deras arbete.

– Vi vet att de ska hjälpa Folkhälsomyndigheten i deras laboratorier. Exakt vad de ska göra kan jag inte svara på, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Inom försvaret finns bland annat två sjukhuskompanier med 170 personer vardera, totalt 340 personer som är hel- eller deltidsanställda i Försvarsmakten. Ett sådant kompani innehåller en stabspluton, kirurgpluton, vårdpluton med mera, med flera specialister och utrustning.

- Andra myndigheter (än Folkhälsomyndigheten) kan begära annat stöd. Men vi kommer inte spekulera i vad det kan vara, säger Jesper Tengroth vidare till Expressen. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela