Elever kan behöva gå i skolan på helger och lov
Elever kan behöva gå i skolan på helger och lov - Foto: Claudio Bresciani/TT & Shutterstock

Beskedet: Elever kan tvingas gå i skolan på helger och lov

Coronavirusets spridning kan innebära att skolor behöver stänga och istället erbjuda hemundervisning. Om den inte bedöms vara tillräckligt kan det då bli aktuellt att flytta skoldagar till helger eller lov.


Under fredagens presskonferens kom beskedet att Folkhälsomyndigheten inte planerar att stänga skolorna på grund av coronaviruset.

Men den situationen kan komma ändras beroende på hur utvecklingen fortlöper.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson talade om den nya förordningen som det beslutats om under dagen.

– Idag har vi inget beslut om att skolor ska vara stängda under längre tid. Men förordningen tar höjd för att det kan bli aktuellt på en enskilda skola, i en kommun och region. Det kan bli aktuellt även om vi inte ser det idag att samtliga skolor stänger. Det är fallet i andra länder, sa han.

ERBJUDER HEMUNDERVISNING

Det kan hända att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att stänga skolorna i framtiden, och då kommer man istället erbjuda hemundervisning.

– Men det ersätter inte all undervisning som skolorna är skyldiga att ge eleverna. Om man ger hemuppgifter måste man fundera på i vilken utsträckning det motsvarar undervisningen eleverna ska ha. Då kommer man komma fram till att det eleverna ska göra hemma motsvarar inte det skolan ska ge eleverna. Då måste man kompensera detta. Då träder den här förordningen in, sa Peter Fredriksson på presskonferensen.

Förordningen som generaldirektören pratar om gör det möjligt att till exempel förlänga lov, eller flytta skoldagar till helgen.

Vilket innebär att elever då kan tvingas studera på helger och lovdagar.

Läs mer om coronaviruset och skolan:

Folkhälsomyndigheten om att stänga skolor: "Ingen diskussion vi har"

Risk att förlora studiebidrag om skolor stängs - nu krävs ändring

Beskedet till studenter: Coronaviruset kan stoppa dina CSN-pengar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!