Studiebidraget-kan-paverkas-av-coronaviruset
Studiebidraget kan påverkas av coronaviruset - Foto: Jessica Gow/TT, Adam Ihse/TT

Risk att förlora studiebidrag om skolor stängs – nu krävs ändring

Både Norge och Danmark har stängt sina skolor för att minska spridningen av coronaviruset. Om Sverige gör samma sak kommer tusentals elever att förlora sitt studiebidrag. Nu kräver flera partier ett skydd för Sveriges studenter.


Nyheter24 har tidigare skrivit om att studenter kan komma att förlora sitt studiebidrag om Sveriges skolor stänger på grund av coronaviruset.

Under fredagen ska regeringen besluta om hur man gör med den svenska skolan.

Flera partier kräver nu ett skydd för Sveriges studenter. 

– Det kan bli en väldigt svår ekonomisk situation för många studenter. Så vi menar att regeringen så fort som möjligt måste garantera försörjning för studenterna, säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson på finansutskottet under torsdagen. 

"Kan bli en väldigt svårt ekonomisk situation" 

Studiebidraget och lånet från CSN kräver att elever närvarar på sin utbildning och tar ett visst antal poäng, annars blir det ingen utbetalning. 

Om Sveriges skolor skulle stänga och utbildningar tillfälligt upphöra skulle därför studenter stå utan studiebidrag. 

Under torsdagen diskuterades frågan i flera utskott, däribland finans och utbildning.

– Det viktiga är att man säkerställer att studenterna får pengar till mat och hyra, säger Andersson under finansutskottet. 

Bildkälla: Jessica Gow/TT

"Regeringen följer utvecklingen noga" 

Även i utbildningsutskottet togs frågan upp. 

Utskottets ledamöter kallade Matilda Ernkrans (S), minister med ansvar för högre utbildning, för att reda ut hur regeringen hanterar frågan. 

På Facebook har Ernkrans kommenterar situationen: 

"Om det skulle uppstå situationer där studerande inte kan erbjudas undervisning med anledning av Corona-situationen så pågår ett arbete för att se hur vi kan hjälpa den här gruppen. Jag vill också framhålla att undervisning kan bedrivas på flera sätt, t.ex. genom distansstudier. Regeringen följer utvecklingen noga och har en nära kontakt med ansvariga myndigheter". 

Regeringen menar att det finns flera anledningar till att Sveriges skolor inte har stängt än, det kan du läsa mer om här

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!