Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Corona-larmet från vårdpersonalen: "Köper munskydd från byggfirmor"

- 14/03/2020, 20:58 -

Tidigare i veckan rapporterades det om brist på skyddsutrustning inom vården. Till Aftonbladet berättar nu en akutsjuksköterska om hur krisartade situationen är. "Det finns ingen utrustning kvar nu". ​

Socialstyrelsen gick tidigare i veckan ut med att man påbörjat ett arbete med att köpa in mer skyddsutrustning till vården. 

Detta efter flera sjukhus rapporterat om resursbrister, bland annat ska handsprit och inkubationsutrustning börjat ta slut. 

Nu berättar en akutsjuksköterska mer om situationen – och de drastiska åtgärder han menar att vården tagit till. 

Sänkt kraven på skyddsutrustning 

I en intervju med Aftonbladet berättar akutsjuksköterskan, som vill vara anonym, att sjukhuset han jobbar på försöker beställa material.

Utan framgång. 

Beställningar läggs, men ingenting kommer fram. Han beskriver hur sjukhuset därför sänkt kraven på skyddsklädsel för personalen. 

– Vi fick direktiv om att klä oss enligt vissa rutiner, men nu finns det till exempel inga munskydd kvar, säger han till Aftonbladet

Han fortsätter: 

– De sänkte kraven och nu är det bara handskar, handtvätt och handsprit som gäller. Det finns andra regioner som nu köper munskydd från byggfirmor.

Coronaviruset
OBS personen på bilden är inte akutsjuksköterskan som uttalar sig i texten. Bildkälla: Mikael Fritzon/TT

Andra länder håller på sina resurser 

Under fredagen diskuterade statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) frågan på en presskonferens. 

Hallengren sa då att bristen beror på att andra länder inte vill exportera sitt material, utan håller kvar vid resurserna själva. 

Löfven sa att han tagit upp problemet på en videokonferens med EU:s stats- och regeringschefer. 

Läs även: Vårdpersonalens corona-larm: "Vi klarar inte ett större utbrott"