Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ikea skänker 50 000 ansiktsmasker – för att hjälpa vården

- 16/03/2020, 10:16

Senaste veckan har det rått oro inför att skyddsutrustning, så som ansiktsmasker, ska börja sina i landet – något som kan drabba vården hårt. Därför väljer nu Ikea i Kållered att skänka 50 000 ansiktsmasker till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I samband med fågelinfluensanutbrottet för några år sedan valde Ikea i Kållered att köpa in ansiktsmasker.  Sedan dess har maskerna legat orörda i ett lager – något som nyligen upptäcktes av varuhusets personal.

Man kom fram till att det handlade 50 000 ansiktsmasker, och det tog inte lång tid för personalen att bestämma sig för vad de skulle göra med fyndet. 

Ansiktsmaskerna skulle skänkas till de som behöver dem mest just nu – vården.

Sjukhusets reaktion: "Överlycklig"

I helgen, på sin lediga tid, packade varuhusets logistikchefen Johan Andersson sin bil full med ansiktsmaskerna och åkte med dem till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

I en intervju med Expressen förklarar Andersson att sjukhuspersonalen blev "överlycklig".

– Det rör sig om runt 50 000 stycken, nästan två-tre hela pallar. Jag fick åka in i ambulanshallen och kvinnan som tog emot dem var överlycklig. De blev jätteglada och sa att de skulle fördela ut dem också till övriga sjukhus, säger han till Expressen. 

Bråk på apotek över handsprit – polis tvingades rycka ut

Handsprit
Polisen tvingades rycka ut efter ett bråk om handsprit. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Utöver ansiktsmasker, har oron inför coronaviruset lett till att råder brist på handsprit på många platser runtom i landet. 

Och det var just handsprit som låg till grund för ett bråk på ett apotek i Karlstad nyligen – där polis tvingades rycka ut. Här kan du läsa om det.