Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur länge håller ett boxvin, både öppnat och oöppnat?

- 19/03/2020, 15:33 -

Hur länge håller en box vin egentligen? Är det dagar, veckor eller månader? Vi har tagit reda på svaret.

Coronakrisen fortsätter, och trots direktiven om att låta bli, kan man gott säga att bunkringen också gör det. 

På affärerna runtom i landet kan man se att människor bunkrar både mat, toalettpapper, läkemedel och handsprit – trots tydliga direktiv från myndigheterna att hamstringen ej är nödvändigt. 

Även Systembolaget ser en tydlig skillnad i att folk handlar på sig lite extra. 

En vanlig fråga som kommer in till Systembolaget, även när det inte råder coronakris, är hållbarheten på olika varor – bland annat vinboxar. 

Är det då värt att köpa på sig ett par boxar så man slipper att springa fram och tillbaka till bolaget och träffa grannen för tredje gången denna vecka?

Det korta svaret är att det beror på vad det är för vin och vilken temperatur du förvarar den i. 

Så här skriver Systembolagets kundtjänst: 

För en öppnad box gäller detta om den förvaras i kylskåp: 

Röda boxar upp till 6 veckor. 

Vita och rosé 3-4 veckor. 

Om vinerna förvaras i rumstemperatur kan hållbarheten bli hälften så lång. 

Du kan naturligtvis prova vinerna, det blir aldrig farligt, men smaken kan ha förändrats.  

En rödvinsbox håller längre om du förvarar den kallt. Bildkälla: Åserud, Lise/TT

För oöppnade boxar gäller: 

För röda boxar - 10 månader från tappdatumet. 

För vitt och rosé - 8 månader från tappdatumet. 

Kom ihåg att detta är rekommendationer, och att det blir som ett "Bäst före-datum". 

Det gör att vinerna ofta är bra även efter datumet på förpackningen. Precis som med öppnade boxar kan du alltid prova, men vinerna kan ha tappat i arom. 

Om du har en liten mängd vin kvar i boxen kan smaken påverkas fortare.

Vad händer då om du råkat lägga in en vitvinsbox i frysen för att få den lite extra kall – men sedan glömt bort den?

Jo, då är den fortfarande drickbar. Smaken kan ha påverkats lite men det är när det kommer till dyrare viner  som du ofta känner större skillnad. 

Blir man mindre bakis på ekologiska viner?

Enligt Systembolagets kundtjänst finns inga vetenskapliga belägg för att ekologiska viner skulle vara skonsammare för huvudet än icke-ekologiska viner. Alkoholen är den vanligaste boven till huvudvärk och den finns även i ekologiska viner.

En del personer som är känsliga mot histaminer eller lider av migrän upplever att de får mer huvudvärk av tunga viner än lätta eller mer ont i huvudet av rött än vitt vin så sådana samband kanske finns, skriver de.

Mer svar på vanliga frågor hittar du här.