Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksdagen röstar igenom möjlighet att stänga grundskolor och förskolor

- 19/03/2020, 16:07 -

Regeringen har nu befogenhet att stänga Sveriges grundskolor och förskolor. Det röstade riksdagen igenom under torsdagen. Åtgärden beskrivs dock inte som aktuell i nuläget.

Regeringen kan från och med måndag stänga alla landets förskolor och grundskolor om det skulle bedömas som nödvändigt. Det röstade riksdagen igenom under torsdagen. 

Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi har dock varit noggrann med att påpeka att åtgärden inte är nödvändig i nuläget. 

–  I det här läget är det inte aktuellt med en skolnedstängning, sa han tidigare under torsdagen till TT. 

Anledningen till att lagen röstas igenom är coronaviruset som fortsätter att spridas landet över. 

Stöd till föräldrar med samhällsviktiga jobb 

Senare under torsdagen ska ett regeringssammanträdande hållas. Där ska man fatta beslut om barn till föräldrar med samhällsbärande yrken ska få fortsatt rätt till omsorg.

– Om vi skulle hamna där så kommer vi att säkerställa att familjer får sin ekonomi tryggad i en sådan situation, sa Shekarabi tidigare under torsdagen till TT. 

Skola
Bildkälla: Jessica Gow/TT

Högre utbildningsformer har utbildning på distans 

Sedan i i tisdags rekommenderas gymnasieskolor, högskolor och vuxenutbildningar att bedriva all sin utbildning på distans. 

Den nya lagen gör det alltså möjligt att även stänga grundskolor och förskolor. 

Hur påverkas ditt studiebidrag om din utbildning skulle avstanna helt? Det kan du läsa om här.