Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varningen: Hundratals bensinmackar kan i konkurs

- 25/03/2020, 20:33

Nu varnar bensinmackarna för att hundratals av dem kan tvingas att gå i konkurs. Färre kunder i butiken och en minskad efterfrågan på hyrbilar nämns som orsaker.

Under månaden har det svenska bensinpriset sjunkit, störtdykt, dalat och rasat lite till.

I dagsläget kostar en liter 95-oktanig bensin under 13 kronor litern hos många av de stora kedjorna, och på obemannade stationer kan det vara ännu billigare.

I samband med andra faktorer innebär detta konsekvenser för landets bensinmackar, skriver Vi Bilägare.

GÅTT NER MED 30 PROCENT

Trots att många nu jobbar hemifrån har bensinförsäljningen inte har minskat mer än marginellt.

– Däremot har butiksförsäljningen gått ner med upp till 30 procent och det är en betydande intäktskälla så det är allvarligt, säger Robert Dimmlich, direktör på Svensk Bensinhandel till Fplus.

Behovet av hyrbilar har minskat väsentligt. (Shutterstock)

Behovet av hyrbilar har också blivit mindre, för att inte säga obefintligt, och det var också där nedgången syntes först.

Samtidigt som uthyrningen av hyrbilar normalt är en av de största inkomstkällorna för mackarna, är leasingkostnaderna för bilarna är en av de största utgiftsposterna.

"KOMMER ATT SE HUNDRATALS KONKURSER"

Branschorganisationen diskuterar därför om det går att minska den ekonomiska belastning på de mackar vars omsättning nu dalar. 

Mindre bensinmackar, i synnerhet på landsbygden, ses som en betydelsefull del i den generella samhällsservicen.

– Om det här planar ut innan sommaren räknar vi med en 50-procentig nedgång och att bara en handfull mackar tvingas stänga. Men drar det iväg över sommaren som är vår högsäsong, så är jag rädd att vi kommer att se hundratals konkurser, säger Robert Dimmlich till Fplus.

Mer läsning: Systembolagets vädjan till kunderna: "Snälla sluta"