Greta Thunbergs födelsedag blir röd dag
Greta Thunbergs födelsedag blir röd dag - Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/ Erik Johansen / NTB scanpix / TT

Greta Thunbergs födelsedag blir röd dag – här är röda dagen som tas bort

Idag kom nyheten om att miljökämpen Greta Thunbergs födelsedag blir en ny röd dag i Sverige. Dock kommer en befintlig röd dag att tas bort.


–Den här artikeln är ett aprilskämt!–

Greta Thunberg har med sin skolstrejk för klimatet gjort dundersuccé de senaste åren både i Sverige och utomlands. 

Och nu ska hon hyllas ordentligt. Greta Thunbergs födelsedag ska nämligen bli en ny röd dag i Sverige. Greta fyller år den 3 januari som från och med 2021 kommer vara en röd dag.

– Vi tycker att beslutet känns naturligt, Greta Thunberg har gjort så mycket för Sverige. Att det ska hyllas med en röd dag är en självklarhet, säger generaldirektören på Kungliga datumordern, Peder von Schnitzelbaum till Nyheter24.

Nationaldagen tas bort

Men svenskarna kommer tyvärr inte få en extra ledig dag per år. Utan en annan röd dag kommer att tas bort, och den dagen blir nationaldagen. 

– Nationaldagen är den senast tillkomna röda dagen. Så det blir en klassisk "sist in – först ut", säger Peder von Schnitzelbaum. 

Gretas födelsedag blir röd dag. Bildkälla: Pontus Lundahl / TT

Miljöforskaren Gabriel Bark är mycket nöjd över beslutet om den nya röda dagen, och hoppas att dagen blir ett tillfälle för alla att tänka igenom sin klimatpåverkan. 

– Vi hoppas att folk ska fira den genom att vara extra miljömedvetna. Kanske stänga av all el och låta bli att köra bil, säger Gabriel Bark till Nyheter24. 

Skapar helt ny klämdag

Att den nya röda dagen gör ännu en klämdag möjlig har inte undgått de som nåtts av nyheten. Den 1 januari är redan en röd dag vilket gör att den 2 januari nu blir en klämdag. 

– Riktigt gött med nya Greta-dagen! Finns ju ingen som vill jobba efter nyår ändå, skrev Kenny Jarlsson i en kommentar på Kungliga datumorderns Facebooksida när nyheten publicerades där. 

Den nya röda dagen kommer att börja gälla redan 2021. 

Nyheter24 har sökt Greta Thunberg för en kommentar.

–Den här artikeln är ett aprilskämt!–

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!