Anders Tegnell ger lugnande besked om coronaviruset
Anders Tegnell ger lugnande besked om coronaviruset - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tegnells positiva besked: Kurvan kan vända snart

Statsepidemologen Anders Tegnell menar att vi snart kommer att få se en vändning i spridningen av coronaviruset. Det berättade han i SVT:s Morgonstudion.


Hittills har 282 personer dött och 5466 smittats med det nya coronaviruset i Sverige.

Nya åtgärder för att motverka virusets spridning vidtas dagligen - i dag meddelade regeringen att kommuner kommer få 15 miljarder extra i stöd.

Sveriges statsepidemolog Anders Tegnell intervjuades under morgonen i SVT:s Morgonstudion om hans syn på läget.

Han berättar att vi nu är på väg upp mot toppen av den kurva som Folkhälsomyndigheten förväntat sig och om vikten av att plana ut den.

När vi om några veckor har nått toppen, kommer kurvan plana ut och vi kommer därefter se antal coronafall minska drastiskt, menar Anders Tegnell.

INTE SLUTET ÄNNU

Han får frågan om försöken att plana ut kurvan misslyckats.

– Nej det tycker jag inte, vi har haft en flack kurva i en månads tid. Det betyder att toppen kommer vara betydligt lägre än vad den är i andra länder, säger statsepidemologen.

Anders Tegnell menar att det främst är i Stockholm som covid-19 är ett större problem för tillfället. Det har inneburit att man har kunnat skicka utrustning till sjukhus i huvudstaden.

Situationen i Stockholm borde ha lugnat sig framåt maj. (Fredrik Sandberg/TT)

Han varnar dock för att inte är läge att andas ut riktigt ännu.

– Det här är absolut inte slutet på det hela, utan vi måste verkligen hålla i. Vi har valt motåtgärder som vi kan hålla på med en längre tid och nu gäller det att vi gör det, säger Anders Tegnell.

LUGN SITUATION I MAJ

Sverige är det land med flest dödsfall per capita i Norden - Anders Tegnell tror att det beror på att länderna ligger i olika faser i utveckligen.

Han säger att om man tittar på Italien och Kina där det nu har börjat vända så har det varat i ungefär tre månader, vilket är något vi kan räkna med här hemma också.

Nu har vi tagit oss igenom en månad, och när vi om ett par veckor har peakat, så kommer det sedan vända.

– Framåt maj borde vi ha en hyfsat lugn situation i Stockholm. Sen får vi se hur det går för resten av landet när kurvorna börjar röra sig där, säger statsepidemologen.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att vi snarare bör förbereda oss på månader, och inte veckor.

– Jag tror han har ett lite annat och längre perspektiv än vad vi har. Det finns ju ekonomiska och arbetsmarknadseffekter på detta också, säger Anders Tegnell.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.