Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vårdanställda i Stockholm kan fördubblad grundlön

- 02/04/2020, 19:17 -

Vårdanställda i Stockholm kan komma att få fördubblad grundlön, det berättar region Stockholm på en pressträff under torsdagskvällen.

Coronaviruset fortsätter sin framfart. I Sverige finns över 5400 bekräftade fall och 286 har dött till följd av viruset. 

Värst är situationen i Stockholm där drygt 2400 personer är bekräftat smittade och 178 personer har dött. 

Nu begär Region Stockholm att krislägesavtalet ska aktiveras vilket skulle fördubbla en del vårdanställdas löner i Stockholm. 

"Full enighet"

Under onsdagen krävde Vårdförbundet att Region Stockholm skulle aktivera krislägesavtalet, vilket tillfälligt skulle dubbla en del av vårdpersonalens grundlöner.

Under torsdagen röstade regionstyrelsen igenom att en sådan begäran ska lämnas in till Sveriges kommuner och regioner (SKR). 

– Regionstyrelsen har i full enighet valt att begära hos SKR om att få aktivera krislägesavtalet för personer som är anvisade arbete inom regionens intenvvårdsenheter, säger Iréne Svenonius, (M), finansregionråd i Stockholm, under presskonferensen.

Vården
Bildkälla: Erik Nylander/TT

Om detta godkänns av SKR kan en del sjukvårdspersonal i Stockholm få ut 220 procent av  sin grundlön, erfar TT. 

Kan schemaläggas 48 timmar per vecka 

I korthet innebär krisavtalet att vårdpersonal kan schemaläggas att jobba 48 timmar per vecka samtidigt som de får högre lön. 

– Vi står inför en enorm pandemi och ett enormt växande antal patienter. Vi behöver ha personal för att bemanna alla intensivvårdsplatser, säger Svenonius under presskonferensen. 

Läs mer: Nya riktlinjer – de grupperna kan väljas bort i intensivvården