Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Långa köer utanför Systembolaget – trots Folkhälsomyndighetens råd

- 03/04/2020, 18:39 -

Folkhälsomyndigheten råder människor att hålla avstånd till varandra och undvika folkmassor. Ändå inkommer rapporter om att människor trängs i långa köer utanför Systembolaget runtom i Stockholm.

Coronaviruset fortsätter sin framfart. I Sverige har vi nu över 6000 bekräftade fall och 333 personer har dött till följd av viruset. 

För att minska smittspridningen rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man ska hålla avstånd till varandra. 

Detta råd verkar dock ha varit för döva öron – runtom i Stockholm har man kunnat se långa köer där även folk i riskgruppen trängs till Systembolaget. 

Systembolaget Globen
Kö till Systembolaget i Globen. Bildkälla: Nyheter24

Vinsläpp skapar köer

Under fredagen har det varit ringlande köer utanför både Systembolaget vid PK-huset i Stockholm och Systembolaget vid Globen i Stockholm. 

Systembolaget Globen Stockholm
Kö till Systembolaget i Globen. Bildkälla: Nyheter24

Detta i samband med ett vinsläpp. Presschefen Lennart Agén menar dock att man vidtagit åtgärder för att minska smittspridning.

– Vid släpp av nyheter har vi gjort som så att vi skapat en separat kö där det är tydligt att kunderna ska hålla en och halv meters avstånd i nuläget. Men sedan ska jag vara först att säga att när det gäller just butiken i PK-huset så är det väldigt trångt, säger han till Aftonbladet. 

Nya riktlinjer 

Det här är inte den enda åtgärden som Systembolaget har vidtagit. Inför påsk måste kunder ha en och en halv meter fritt utrymme omkring sig och det ska vara max tre till fem personer i kassakö.  

– Vi kommer att slussa in våra kunder i butikerna. Det är av omtanke för medarbetare och kunder för att leva upp till rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Vi minimerar köer och på så sätt också smittspridningen, säger Agén till Aftonbladet

Mer om systembolaget: 

Systembolagets vädjan till kunderna: "Snälla sluta"

Här är allt du behöver veta om Systembolagets nya ändringar

Då är Systembolaget öppet och stängt under påsken