Langa-koer-utanfor-Systembolaget-trots-Folkhalsomyndighetens-rad
Långa köer utanför Systembolaget trots Folkhälsomyndighetens råd - Foto: Izabelle Nordfjell/TT, Nyheter24

Långa köer utanför Systembolaget – trots Folkhälsomyndighetens råd

Folkhälsomyndigheten råder människor att hålla avstånd till varandra och undvika folkmassor. Ändå inkommer rapporter om att människor trängs i långa köer utanför Systembolaget runtom i Stockholm.


Coronaviruset fortsätter sin framfart. I Sverige har vi nu över 6000 bekräftade fall och 333 personer har dött till följd av viruset. 

För att minska smittspridningen rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man ska hålla avstånd till varandra. 

Detta råd verkar dock ha varit för döva öron – runtom i Stockholm har man kunnat se långa köer där även folk i riskgruppen trängs till Systembolaget. 

Kö till Systembolaget i Globen. Bildkälla: Nyheter24

Vinsläpp skapar köer

Under fredagen har det varit ringlande köer utanför både Systembolaget vid PK-huset i Stockholm och Systembolaget vid Globen i Stockholm. 

Kö till Systembolaget i Globen. Bildkälla: Nyheter24

Detta i samband med ett vinsläpp. Presschefen Lennart Agén menar dock att man vidtagit åtgärder för att minska smittspridning.

– Vid släpp av nyheter har vi gjort som så att vi skapat en separat kö där det är tydligt att kunderna ska hålla en och halv meters avstånd i nuläget. Men sedan ska jag vara först att säga att när det gäller just butiken i PK-huset så är det väldigt trångt, säger han till Aftonbladet. 

Nya riktlinjer 

Det här är inte den enda åtgärden som Systembolaget har vidtagit. Inför påsk måste kunder ha en och en halv meter fritt utrymme omkring sig och det ska vara max tre till fem personer i kassakö.  

– Vi kommer att slussa in våra kunder i butikerna. Det är av omtanke för medarbetare och kunder för att leva upp till rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Vi minimerar köer och på så sätt också smittspridningen, säger Agén till Aftonbladet

Mer om systembolaget: 

Systembolagets vädjan till kunderna: "Snälla sluta"

Här är allt du behöver veta om Systembolagets nya ändringar

Då är Systembolaget öppet och stängt under påsken

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.