FHM planerar utöka coronatester
FHM planerar utöka coronatester - Foto: Sebastian Gollnow/TT

Planen: 100 000 svenskar ska testas – varje vecka

Folkhälsomyndigheten planerar att testa 100 000 svenskar i veckan för coronavirus. Det sa myndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell i söndagens avsnitt av SVT:s Agenda.


Än så länge visar coronaviruset inga tecken på att avta – förra veckan kunde man konstatera att över en miljon människor har smittats.

Myndigheter världen över gör därför allt i sin makt för att minska spridningen. I Sverige planerar nu Folkhälsomyndigheten att öka kapaciteten för coronatester.

Planen är att testa upp mot 100 000 svenskar varje vecka. Det berättade Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s "Agenda" under söndagskvällen.

I onsdags gav regereringen uppdraget till Folkhälsomyndigheten att utföra fler coronatester. Nu hoppas myndigheten kunna göra en rejäl ökning.

– Inom några veckor kanske så mycket som upp till 100 000 tester i veckan. I dag har vi en kapacitet i laboratorierna på 40 000 i veckan, sa Karin Tegmark Wisell i "Agenda".

"ETT MISSLYCKANDE"

Hon berättade att det för tillfället endast tas runt 12 000 – 13 000 prover i veckan. Hon sa också att den primära målgruppen för testning är de som är sjuka.

I programmet fick Tegmark Wisell frågan om varför viruset kunnat ta sig in på äldreboenden, och hon erkände att det är ett misslyckande att viruset drabbat de äldre.

Karin Tegmark Wisell. (Bildkälla: Folkhalsomyndigheten.se)

– Nu har det ju gått några veckor sedan vi gick ut väldigt tydligt och Anders Tegnell tryckte på att skydda de äldre. Vi bör se en effekt av det, sa avdelningschefen.

Karin Tegmark Wisell tillade att symptomen kan vara vaga och att personal på äldreboenden måste vara mycket uppmärksamma på signaler från kroppen.

Att symptomen är vaga är även någon som internationella studier har visat – fyra av fem coronasmittade uppvisar inga symptom alls, enligt en studie.

"KAN FORTSÄTTA UPPÅT"

Avdelningschefen hävdar dock att smittspridningen från personer utan symtom är ”väldigt begränsad”.

Hittills har 477 personer avlidit efter ha smittats med coronaviruset i Sverige.

Tegmark Wisell ville inte svara på hur många som kommer dö innan det är över.

– Men åtminstone så tror vi att det kan fortsätta uppåt några veckor till innan det planar ut. Vi hoppas ju innerligt att alla de motåtgärder som nu görs ska börja ge effekt.

Läs mer om coronaviruset: Coronasmittat spädbarn vårdas i respirator i Sverige

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för deltagande i terrororganisation

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.