Stockholm

Planen: 100 000 svenskar ska testas – varje vecka

FHM planerar utöka coronatester
FHM planerar utöka coronatester. Foto: Sebastian Gollnow/TT

Folkhälsomyndigheten planerar att testa 100 000 svenskar i veckan för coronavirus. Det sa myndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell i söndagens avsnitt av SVT:s Agenda.


Läs mer

Än så länge visar coronaviruset inga tecken på att avta – förra veckan kunde man konstatera att över en miljon människor har smittats.

Myndigheter världen över gör därför allt i sin makt för att minska spridningen. I Sverige planerar nu Folkhälsomyndigheten att öka kapaciteten för coronatester.

Planen är att testa upp mot 100 000 svenskar varje vecka. Det berättade Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s "Agenda" under söndagskvällen.

I onsdags gav regereringen uppdraget till Folkhälsomyndigheten att utföra fler coronatester. Nu hoppas myndigheten kunna göra en rejäl ökning.

– Inom några veckor kanske så mycket som upp till 100 000 tester i veckan. I dag har vi en kapacitet i laboratorierna på 40 000 i veckan, sa Karin Tegmark Wisell i "Agenda".

"ETT MISSLYCKANDE"

Hon berättade att det för tillfället endast tas runt 12 000 – 13 000 prover i veckan. Hon sa också att den primära målgruppen för testning är de som är sjuka.

I programmet fick Tegmark Wisell frågan om varför viruset kunnat ta sig in på äldreboenden, och hon erkände att det är ett misslyckande att viruset drabbat de äldre.

Karin Tegmark Wisell. (Bildkälla: Folkhalsomyndigheten.se)

– Nu har det ju gått några veckor sedan vi gick ut väldigt tydligt och Anders Tegnell tryckte på att skydda de äldre. Vi bör se en effekt av det, sa avdelningschefen.

Karin Tegmark Wisell tillade att symptomen kan vara vaga och att personal på äldreboenden måste vara mycket uppmärksamma på signaler från kroppen.

Att symptomen är vaga är även någon som internationella studier har visat – fyra av fem coronasmittade uppvisar inga symptom alls, enligt en studie.

"KAN FORTSÄTTA UPPÅT"

Avdelningschefen hävdar dock att smittspridningen från personer utan symtom är ”väldigt begränsad”.

Hittills har 477 personer avlidit efter ha smittats med coronaviruset i Sverige.

Tegmark Wisell ville inte svara på hur många som kommer dö innan det är över.

– Men åtminstone så tror vi att det kan fortsätta uppåt några veckor till innan det planar ut. Vi hoppas ju innerligt att alla de motåtgärder som nu görs ska börja ge effekt.

Läs mer om coronaviruset: Coronasmittat spädbarn vårdas i respirator i Sverige

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.