Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Coronaviruset: Nu är över en miljon personer smittade

- 03/04/2020, 19:20 -

Mer än en miljon människor har bekräftats vara infekterade av coronaviruset. Dödssiffran har nu överstigit 53 000 personer i över 170 länder.

Coronaviruset fortsätter att sprida sig världen över – något som forskare nu tror sig kunna svara på hur.

De senaste siffrorna visar att över en miljon människor smittats med viruset, enligt New York Times.

Enligt tidningen har minst 53 000 personer avlidit och fler än 170 länder har drabbats.

Experter misstänker dock att de siffrorna är rejält underdrivna, främst på grund av alla symptomfria fall och förseningar i omfattande tester.

UNDERSKATTAT SPRIDNINGEN

Australiens medicinska chef uppskattar att den riktiga siffran ligger någonstans mellan fem och tio miljoner smittade, skriver The Guardian.

Samstämmiga rapporter har även kommit från amerikanska underrättelsetjänsten C.I.A. som ska ha varnat Vita Huset för att Kina kraftigt underskattat omfattningen av virusets spridning.

I USA uppmanas nu befolkningen att bära ansiktsmask. (Patrick Semansky/TT)

I Spanien och Italien, där nära hälften av de 53 000 döda världen över kommer ifrån, har dödssiffrorna stigit på nytt.

Krisen i Europa ser inte ut att avta med över 5 000 dödsfall i Frankrike, 3 000 i Storbritannien och över 1 000 i Tyskland och Belgien.

HÄLFTEN AV MÄNSKLIGHETEN UPPMANAS STANNA HEMMA

På andra sidan världen, i USA, registrerades för första gången över 1 000 dödsfall på endast en dag.

Det har fått amerikanska myndigheter att rekommendera medborgare att bära hemmagjorda skyddsmasker, även om man inte har uppvisat symptom.

Ansiktsmasker i all ära – det bästa sättet stoppa spridningen är, enligt världens hälsomyndigheter, fortfarande att praktisera social distansering.

Under fredagen befann sig nära fyra miljarder människor, hälften av den mänskliga befolkningen, under någon sorts uppmaning om att stanna hemma.

Läs mer om coronaviruset: WHO:s uppmaning: "Stanna inne och spela tv-spel"