Darfor-drabbas-vi-olika-av-coronaviruset
Därför drabbas vi olika av coronaviruset - Foto: Shutterstock (montage)

Experten: Därför drabbas vi olika hårt av coronaviruset

I Sverige har vi nu över 6800 bekräftade fall av coronaviruset. Inte alla blir dock lika sjuka av smittan. Nu berättar professorn Lennart Svensson tre förklaringar till varför, skriver Expressen.


Coronaviruset fortsätter sin framfart. Under söndagen framgick det att 401 personer dött till följd av smittan i Sverige

Samtidigt får vissa infekterade inga symtom alls. 

Nu berättar Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, varför vi reagerar så olika på viruset, skriver Expressen. 

Vi har olika immunförsvar

Svensson menar att alla drabbas olika av infektioner. Detta då våra immunförsvar rent genetiskt är olika starka. 

– Vissa individer är sjukare än andra, även när det gäller vanliga förkylningar. Alla har någon kompis eller arbetskamrat som ofta är förkyld, medan andra kompisar aldrig är sjuka, förklarar Svensson för Expressen. 

Vissa kan redan ha ett skydd

Det kan också vara så att en del personer redan har ett visst skydd mot covid-19 då de smittats av andra typer av coronavirus tidigare. 

Det här skulle förklara varför personer i medelåldern tycks uppleva mildare symtom. 

– Det finns totalt sju olika sorters coronavirus, och fyra av dessa orsakar milda förkylningssymtom när vi är unga. Runt 30 procent av alla förkylningar hos barn orsakas av dessa fyra coronavirus, säger Svensson till Expressen. 

Bildkälla: Erik Nylander/TT

Äldre har svagare immunförsvar 

Svensson har även en möjlig förklaring till varför coronaviruset verkar drabba äldre värst. 

Han menar att det här troligtvis beror på att äldre redan har ett svagare immunförsvar mot alla typer av infektionssjukdomar, skriver Expressen

Läs även: Ny studie: Fyra av fem coronasmittade visar inga symtom

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.