Läkare åkte till Stockholm för att bli smittad med coronaviruset
Läkare åkte till Stockholm för att bli smittad med coronaviruset - Foto: Shutterstock & Stefan Hörberg/TT

Läkare åkte till Stockholm för att smittas av coronaviruset

Enligt uppgifter åkte en läkare till Stockholm med målet att bli smittad med coronaviruset. För att lyckas ska hon ha "tagit på saker och slickat på händerna". Nu utreds läkaren av det sjukhus hon är anställd på.


Nyheter24 skrev i tisdags om lokalpolitikern Urban Persson som rest till Stockholm för att bli smittad med coronaviruset.

Han hade åkt från Storfors i sällskap med en läkare som ska ha haft samma målsättning med resan. För att lyckas ska hon ha tagit på saker och slickat på händerna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreds nu läkaren av sin arbetsgivare. Hon ska arbeta på ett sjukhus i mellersta Sverige.

Urban Persson förklarade läkarens agerande med att hon åkte i tjänsten och ville bli sjuk före alla andra.

– Läkare utsätts för smitta i arbetet. Om de smittar sig själva så blir inte alla sjuka samtidigt. Det var tanken, säger han till Aftonbladet.

Utreds nu av sjukhuset

För kollegor ska läkaren ha berättat om sina planer före avresan. Där ingick bland annat att försöka träffa så mycket folk som möjligt.

Läkarens chef bekräftar att han tagit del av uppgifterna om resan, och att sjukhuset nu kommer utreda saken.

– Vad vederbörande gör på fritiden har jag inget inflytande över, sedan kan man tycka att det är ett olämpligt beteende. Det går emot rekommendationerna, säger chefen till Aftonbladet.

Chefen kan inte svara på om läkaren testats för corona och tror att hon har träffat patienter sedan resan.

Läs mer om coronaviruset: Svensk sjuksköterska död – var smittad med corona

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!