Ett glas vin om dagen - nyttigt eller inte? Experten svarar

Rapporter om alkoholens effekt på hälsan slår konstant ned som spön i backen. Ena dagen är ett glas bra för hjärtat, nästa dag är det dåligt. Men hur ligger det egentligen till?


Det finns lika många teorier om alkoholens effekter på kroppen som det finns vinsorter. Ena dagen sägs det att måttliga mängder alkohol kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Andra dagen kommer nya rapporter om att slentriandrickande både är beroendeframkallande och rentutav skadligt för kroppen, sömnen och organen. 

Sven Andréasson, professor och alkoholläkare berättar i en intervju med Systembolaget att många människor gått på den gamla myten om att "ett glas om dagen är nyttigt" men att hälsa i det långa loppet har med en rad andra faktorer att göra. 

Sven Andréasson.Professor och alkoholläkare. Bildkälla: Systembolaget

– Det är mer och mer som talar för att det här inte stämmer. Det härstammar nämligen från iakttagelser man gjort i andra länder. Att de som dricker litegrann tyckts ha längre livslängd och mindre sjukdom. Men när man tittar på den här forskningen mer kritiskt finns det en rad metodsvårigheter, säger han och fortsätter: 

– Slutsatsen idag är nog snarare att dricka ibland och litegrann mer är ett tecken på att man är socialt fungerade och har ett nätverk av vänner som man dricker måttligt med. Och det är mer en indikator på bra hälsa och att man mår bra, men det är inte förklaringen till den goda hälsan, tillägger Sven.  

Kan man ta sig ett glas mustigt rött till pizzan? Bildkälla: Christine Olsson/TT

– Alkohol även i måttlig mängd är en risk. Den är liten om man dricker lite och den ökar ju mer man dricker. 

Men på bolagets fråga till professorn om huruvida man bör avstå helt så svarar han att man såklart kan unna sig något glas då och då.

– Alkohol är generellt sett inget stort hälsoproblem i mindre mängder, men det främjar inte hälsan. Det är som feta såser och goda efterrätter. Det är tråkigt att avstå till hundra procent och något man såklart kan unna sig.

Intervjun i sin helhet hittar du här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!