Torsdag 21 Okt
Stockholm

Flera gripna efter oroligheter i Göteborg: "Kriminella individer"

Göteborg
Demonstration i Göteborg. Foto: TT

Flera demonstranter har gripits. Men enligt polisen i Göteborg har bråkmakarna inga kopplingar till black lives matter-rörelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var efter black lives matter-demonstrationen i Göteborg på söndagen som oroligheter bröt sig ut i centrala delarna av staden. 

Enligt polisen har flera demonstranter gripits. 

Det planerade demonstrationståg som hölls under dagen i Göteborg var enligt polis och demonstranter lugnt, och kunde genomföras samtidigt som avstånd mellan demonstranterna kunde hållas. 

På Heden hölls flera tal, och där upplevde polisen att avståndet mellan demonstranterna inte längre kunde hållas, och man beslöt sig därför att upplösa demonstrationen. 

"Ett femtiotal kriminella individer"

Efter det urartade situationen i centrala Göteborg. En mindre grupp, varav många tidigare kända hos polisen, bestämde sig för att börja vandalisera och attackera polis. 

– På en given signal, uppe på Götaplatsen, bestämde sig ett femtiotal kriminella individer att ställa till oordning och oreda. Det var dessa personer som därefter gäckade oss i flera timmar genom grova skadegörelser och våld mot polis, säger kommenderingschef Teodor Smedius till Göteborgs-Posten. 

Enligt polisen handlar det alltså om en liten grupp kriminella – enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg har den gruppen ingen koppling till någon politisk rörelse. Ett tiotal personer har gripits, och ytterligare 20-30 har omhändertagits. 

Oroligheter under söndagen. (Foto: Adam Ihse/TT)

– Jag har pratat med kollegor som med säkerhet kunnat identifiera flera killar som normalt sett vållar problem för oss i vissa förorter, säger Fuxborg till GP. 

Under natten har också flera bilar brunnit i Göteborgsområdet. Dock är polisen i nuläget inte säker på att det finns en koppling mellan bilbränderna och tumultet inne i stan. 

En utbränd bil i Backa i Göteborg (Foto:Björn Rosvall Larsson/TT)

– Vi ser ju naturligtvis på om det kan finnas en koppling, säger Thomas Fuxborg till GT. 

MER: Här alla poliser som gripits i samband med George Floyds död

Kommentera
Kopiera länk
Dela