Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten om mördargetingarna: Kan komma till Sverige

- 06/05/2020, 08:16 -

Den asiatiska jättebålgetingen har spridit sig till västvärlden, vilket gör många oroliga för att den ska komma till Sverige. Experten Didrik Vanhoenacker menar att det inte är vidare troligt, men att det finns en chans att världens störta geting hittar hit.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att världens största geting, den asiatiska jättebålgetingen, nu har spridit sig till västvärlden.

Något som, förståeligt nog, har gjort att många oroar sig för att den enorma insekten, som årligen tar livet av 50 personer, också ska hitta hit till Sverige.

Som många säkert redan vet så har vi sedan tidigare en bålgetingsart, den europeiska bålgetingen, i landet.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. (Bengt Olofsson/Naturhistoriska riksmuseet)

Nyheter24 har frågade därför Didrik Vanhoenacker, jourhavandebiolog på Naturhistoriska riksmuseet, om skillnaden på de olika arterna.

– Asiatisk jättebålgeting har gult huvud medan vår europeiska bålgeting är rödorange uppe på huvudet. Den asiatiska blir också större, en drottning kan bli uppemot 50 millimeter, drottningar av den europeiska arten blir maximalt ungefär 35 millimeter, säger han.

KAN HITTA HIT VIA TRANSPORTER

Överst på den betydligt större asiatiska jättebålgetingens meny står honungsbin. En enda geting kan döda runt 40 bin på en minut, genom att helt enkelt bita huvudet av dem.

Europeiska honungsbin saknar en naturlig försvarsmekanism mot jättebålgetingen, och skulle den hitta hit skulle det vara förödande för många biodlingar.

Amerikanska myndigheter tar nu därför krafttag för att stoppa insektens spridning.

Den asiatiska jättebålgetingen kan döda 40 honungsbin på en minut. (Karla Salp/TT)

– Just effekterna på biodling är ett starkt skäl till att man försöker förhindra den asiatiska jättebålgetingen att etablera sig i Nordamerika, säger Didrik Vanhoenacker till Nyheter24.

Han menar att det finns en risk att mördargetingen kan komma til Sverige, men har också ett lugnande besked; risken är inte speciellt stor.

– Den kommer knappast sprida sig hit av sig själv, utan i så fall måste det komma hit övervintrande drottningar med transporter. Det är rimligen så det har gått till i Nordamerika där man funnit enstaka exemplar av arten, säger han.

ASIATISK BÅLGETING HAR REDAN ETABLERAT SIG I EUROPA

Det är dock inte säkert att den skulle överleva färden, eftersom drottningarna övervintrar i marken, eller att de därefter hinna reproducera sig i vårt svenska klimat.

Många blandar ofta ihop den asiatiska jättebålgetingen med sammetsgetingen. Det är även det en asiatisk bålgeting, som etablerat sig i Europa efter att ha introduceras i Frankrike av misstag.

– Den är betydligt mindre, även mindre än den europeiska arten. Det är en mörkare art, som etablerat sig i Frankrike, men som ännu inte är påträffad i Sverige, säger Didrik Vanhoenacker.

Sammetsgetingen är inte en art vi vill ha in i landet, menar experten. (Shutterstock)

Att sammetsgetingen hittar hit är betydligt troligare än att den asiatiska jättebålgetingen gör det. Något som Didrik Vanhoenacker varnar för.

– Sammetsgetingen räknas som en invasiv art som vi inte vill ha in i Sverige. Dels för att den kan tänkas konkurrera med inhemska getingarter, dels för att den fångar bin från bikupor som mat till sina larver, säger han.

Läs mer: Varningen: Asiatiska mördargetingar sprider sig i väst