Sverige-har-flest-coronadodsfall-i-varlden-andra-veckan-i-rad
Sverige har flest coronadödsfall i världen andra veckan i rad - Foto: Shutterstock, AP (montage)

Sverige flest coronadödsfall i världen – andra veckan i rad

Sverige har haft flest registrerade coronadödsfall i världen de senaste två veckorna. Det visar statistik från Oxford University. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tycker dock att det är för tidigt för denna typ av analys.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Sverige hade flest coronadödsfall per capita per miljon invånare förgående veckan. 

Nu visar ny statistik från Oxford University att Sverige ännu en gång toppar listan.

Flest dödsfall andra veckan i rad

Under onsdagen ligger det svenska dödsantalet på 5,4 döda per miljon invånare. 

Det är det högsta dödsantalet i världen sett till genomsnittet de senaste sju dagarna, enigt statistiken. 

Näst flest coronadödsfall har Brasilen med 4,4 döda per miljon invånare. 

Tidigare maj – en femteplats

Statistiken grundar sig på European Centre for Disease Prevention and Controls inrapportering av coronadödsfall världen över.

Siffrorna gäller antal dödsfall per dag, per miljon invånare. Tidigare i maj var Sverige placerat på en fjärde- och femteplats. 

Anders Tegnell: "Svårt att jämföra" 

Sverige statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det är för tidigt att säga vad siffrorna betyder. 

– Dödstal är något som är väldigt svårt att jämföra mellan länder, speciellt vid ett enskilt tillfälle som nu, säger han till Aftonbladet.

Han fortsätter: 

– Länderna befinner sig i olika delar av utvecklingen av den här pandemin, vi är mer eller mindre duktiga på att registrera de verkliga dödstalen. Jag tycker man ska vänta med den här typen av analyser till om något år. Då kan man landa i vad de verkliga dödstalen har varit i olika länder.

Läs även: Uppdatering om coronaviruset – fyra datum att hålla koll på

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.