Torsdag 29 Jul
Stockholm

Uppdatering om coronaviruset – fyra datum att hålla koll på

Här är fyra viktiga datum att hålla koll på.
Här är fyra viktiga datum att hålla koll på. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Shutterstock

Ibland är det svårt att hålla sig uppdaterad om vilka regler och restriktioner som gäller mitt i coronahysterin. Här har vi samlat några datum där myndigheterna kommer med information gällande bland annat resor, sport och sommaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För ungefär tre månader sedan nådde coronaviruset Sveriges gator.

Sedan dess har uppdateringarna i media varit flitiga, och därför kan det vara svårt att hålla sig ständigt uppdaterad.

Nyheter24 samlar några viktiga datum som kan vara bra att hålla koll på framöver:

26 maj

Bildkälla: Shutterstock

Folkhälsomyndigheten har länge gett samma restriktioner till alla människor över 70 år.

Men under tisdagen 26 maj kommer de med ny information som riktar sig till de så kallade "yngre äldre", det vill säga personer över 70 år som är friska och inte har några underliggande sjukdomar.

29 maj

Bildkälla: Shutterstock

Se hit alla fotbollsnördar! Snart är väntan över och beskedet för huruvida de olika fotbollsserierna drar igång kommer redan på fredag.

– Vi hoppas att allt ska kunna vara klart till slutet på veckan. Det är ett regelverk som behöver bli klart. Vi ska ha diskussioner med polis och andra så att det här blir en bra start för verksamheten, berättade Anders Tegnell för SVT, enligt Expressen.

Vad som tidigare varit planerat är för allsvenskan för herrar att dra igång den 14 juni, och för damer den 27-28 juni. 

3 juni

Bildkälla: Shutterstock

Samtidigt som vi vanligtvis brukar äntra sommaren, ska ett besked komma för huruvida svenskarna kommer få ta sitt pick och pack och resa till diverse sommarstugor eller upp till fjällen.

Onsdagen den 3 juni förväntas ett svar från Folkhälsomyndigheten. Tegnell har dock redan nu förvarnat om att beskedet kommer vara väldigt övergripande:

– Vi kan ju inte gå in och ge individuella råd om allt från badbassänger till hopptorn. Det kommer att vara övergripande, så att de som organiserar verksamheter ska ha ett bra underlag, förklarade statsepidemiologen till TT förra veckan, rapporterar Expressen.

15 juli

Bildkälla: Shutterstock

Utrikesdepartementet har sedan den 14 mars stått fast vid avrådan kring utlandsresor, specifikt icke-nödvändiga sådana. Detta ska enligt besked gälla fram till 15 juli. 

Vilka restriktioner som gäller efter onsdagen den 15 juli är för närvarande inte helt klart.

UD vill fortfarande inte ge svar på huruvida nya beslut kommer tas i närliggande framtid, men Ann Linde (S) menar att ingen bör förvänta sig att kunna resa hur som helst i sommar, rapporterar Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela