Lördag 31 Jul
Stockholm

Stoppade vandaliseringen – nu vet vi vem "hjälten i vitt" är

Man vit tröja
Alla undrar vem hjälten i vitt är. Foto: Twitter/rektorhamid

Efter gårdagens black lives matter-demonstration i Göteborg uppstod oroligheter. En ung kille i vit tröja har fångats på film när han stoppar vandaliseringen av en butik, nu undrar alla vem han är.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var efter black lives matter-demonstrationen i Göteborg på söndagen som oroligheter bröt ut i de centrala delarna av staden. Enligt polisen har flera demonstranter gripits, läs mer om det här

Demonstrationståget var enligt polis och demonstranter lugnt, och kunde genomföras samtidigt som avstånd mellan demonstranterna kunde hållas. Men efteråt urartade situationen i centrala Göteborg.

En mindre grupp, varav många tidigare kända hos polisen, bestämde sig för att börja vandalisera och attackera polis. 

Kille i vit tröja hyllas

På en video ser man hur en person håller på att krossa ett butiksfönster. Då går en ung, vitklädd man med lugna steg fram till personen och försöker få den att sluta.

Flera andra personer rusar fram och på videon ser stämningen ut att bli orolig, men sedan lämnar både personen som försökt vandalisera butiksfönstret och den vitklädde mannen platsen. 

Nu hyllas den vitklädde mannen på sociala medier. 

"Detta är kyla och civilkurage personifierad" skriver Hamid Zafar på Twitter.

Den unga mannen hyllas på sociala medier. Bildkälla: Twitter/rektorhamid

"Hatten av! Kan någon snälla hitta killen o ge honom medalj", skriver en annan. 

Alla undrar vem han är

Även i Rapports nyhetssändning senare på kvällen dök den vitklädde killen upp. Den här gången kan man se hur han ingriper mot en person som försöker kasta sten mot polisen. Båda klippen ser du i spelaren ovan.

UPPDATERING: 

Nu vet vi vem han är. 

Det är den personliga tränaren Murphy som är "mannen i vitt"

– Jag har gjort såhär flera gånger i London, jag är van från min uppväxt. Nu jobbar jag som personlig tränare så jag mitt jobb är att motivera folk, säger Murphy i en intervju med Göteborgs-Posten.

Murphy har hyllats för sitt enorma civikurage, och för det lugn han visar upp när han får flera unga killar mot sig. 

– Jag har gjort såhär flera gånger i London, jag är van från min uppväxt. Nu jobbar jag som personlig tränare så jag mitt jobb är att motivera folk, säger han till GPKommentera
Kopiera länk
Dela