Lördag 24 Jul
Stockholm

Tegnell självkritisk om dödstalen: "Borde kunnat undvikas"

Anders Tegnell sommar i P1
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Pontus Lundahl /TT

Statsepidemiolog Anders Tegnell underskattade viruset. Det berättar han idag i Sommar i P1. Men han säger också att det är för tidigt att kalla Sveriges strategi ett misslyckande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Anders Tegnell medger nu att han underskattade coronaviruset i början. Det berättar han i sitt sommarprat idag. 

Statsepidemiologen menar att han så sent som i februari var lugn. 

– Jag var inte oroad utan tänkte att det har var ännu ett litet utbrott som kineserna kan hantera, säger Tegnell i sitt sommarprat.

"Politiska trycket för starkt"

Men sen kom smittan till Europa, och dödstalen började stiga. Tegnell blev förvånad när han såg hur andra länder började stänga ner. 

– Det var som om världen blev galen, och allt vi diskuterat verkade helt bortglömt. Land efter land stängde sina gränser och stängde ner sina samhällen totalt. I Sverige höll vi oss till det klassiska. Land efter land lämnade den linjen eftersom fallen blev för många och det politiska trycket för starkt. Och så stod Sverige ganska ensamt, säger Tegnell i Sommar i P1.

Anders Tegnell sommarpratar idag (Foto:SR)

Anders Tegnell är självkritisk, men säger samtidigt att det är för tidigt att bedöma hur passa bra eller dålig strategin har varit. Han pekar på att olika länder har olika sätt att räkna, och att man inte ska dra förhastade slutsater. 

Men han säger nu att rekommendationerna hade kunnat vara tydligare. 

– Självklart önskar jag att vi hade varit ännu tydligare och nått fram ännu bättre, för de dödstal vi har sett i Sverige är fruktansvärda och borde ha kunnat undvikas.

Sommar sänds på Sveriges Radio P1 13:00 idag onsdag

Mer nyheter: Filmade när de hittade väska – innehållet var chockerande

Kommentera
Kopiera länk
Dela