Tisdag 30 Nov
Stockholm

Hundägare - här är lagarna du måste ha koll på

Innan du införskaffar hund behövs en hel del förberedelser. Men har du koll på de svenska lagarna som gäller när du skaffar hund? Bildkälla: Pixabay
Innan du införskaffar hund behövs en hel del förberedelser. Men har du koll på de svenska lagarna som gäller när du skaffar hund? Bildkälla: Pixabay. Foto:

Har du tänkt skaffa hund? Eller kanske redan har en? Då måste du ha koll på dessa svenska lagar!

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Människans bästa vän är ett populärt sällskap för svenskarna. Vem vill inte få ett överlyckligt välkomnande när man kommer hem?

Innan du införskaffar din vän behövs en hel del förberedelser. Allt från planering till införskaffa koppel och mat. 

Bildkälla: Pixabay

Men har du koll på lagarna som gäller när du väl har skaffat hund?

Transport 

Sommarens varma dagar betyder också en dödsfälla för hundar som sitter i en varm bil. Enligt Svenska kennelklubben kan temperaturen fördubblas av solen och närma sig 50 grader. 

Hur vi ska agera kan du läsa här: Får man krossa rutan när man ser ett djur instängd i en varm bil?  

Bildkälla: Pixabay

På bilresan får vi inte heller ha hunden lös i bilen - det är både farligt för hunden och din plånbok då en saftig böter kan väntas. Ha istället din vän i en bur eller fastspänd med ett hundsäkerhetsbälte för att vara på säkra sidan. 

Krav på koppling

I lagen om tillsyn över hundar och katter står det att hundar mellan den 1 mars till 20 augusti ska hållas under extra stor tillsyn för att förhindra att de är lösa i marker där det finns vilt. Du måste alltså inte automatiskt ha din hund kopplad, men din koll ska motsvara ett osynligt koppel.

Bildkrav: Pixabay

Enligt Naturskyddsverket ska din hund vara kopplad i Sveriges nationalparker. Det spelar alltså ingen roll hur lydig din hund är. Om du vill ha din hund lös finns det några nationalparker som gör undantag. 

Ersättning för skador orsakade av hundar

Om din hund (mot förmodan) orsakar skada kommer ersättningen göras av ägaren av hunden. Oavsett om ägaren inte orsakat skadan. 

Bra att veta är att det inte gäller om skadorna orsakas av en tjänstehund. 

Läs mer om lagar: Här är nya lagar och regler som börjar gälla 1 juli 2020


/
Lag
Har du en hund?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela