Klotgrill
Är en klotgrill okej eller ej? - Foto: Pixabay

Vad gäller vid eldningsförbud? Reglerna du måste känna till

Grillsäsongen är här på allvar. Över hela vårt avlånga land grillas det som aldrig förr. Men vad händer om det blir eldningsförbud? Får man grilla eller inte? Vi ger dig svaren!


Det är upp till varje enskild kommun och länsstyrelse att besluta om eldningsförbud. Med andra ord kan det skilja väldigt mycket beroende på var i Sverige man befinner sig.

Eldningsförbud = grillförbud?

Om ett eldningsförbud utfärdas innebär det att du inte får elda på allmän plats. Det betyder däremot inte att du absolut inte får grilla alls. Ett skärpt eldningsförbud är desto strängare.

Skillnaden mellan ett "vanligt" eldningsförbud och ett skärpt eldningsförbud kan vara avgörande för om du kan ha den där härliga grillkvällen eller inte. Se till att ha koll på vad som gäller!

Se till att ha grillkoll i sommarvärmen. Bildkälla: Pixabay

Eldningsförbud

Eldningsförbud innebär att du inte får grilla på allmän plats.

Du får absolut inte grilla ute i skog och mark. Vad som menas med skog och mark är däremot lite oklart.

Skog och mark är områden utanför sammanhållen bebyggelse. Gjorde det saken klarare? Kanske inte.

Sammanhållen bebyggelse är exempelvis stadsmiljö eller liknande. Det kännetecknas av ett tätbebyggt område där tomterna skiljs från varandra genom gator eller parker.

Om det är eldningsförbud får du alltså inte grilla ute i skogen. Däremot får du grilla i en närliggande park. Så länge grillen omgärdas av brandtåligt material som hindrar elden från att sprida sig vidare.

Vill du grilla hemma på din privata tomt är det helt fritt fram. Grillkvällen kan bli av även om det är eldningsförbud med andra ord!

En upphöjd grill är okej! Bildkälla: Pixabay

Skärpt eldningsförbud

Skärpt eldningsförbud är, som begreppet avslöjar, lite strängare. Men det sätter nödvändigtvis inte käppar i hjulet för dina grillplaner.

Det du inte får göra är att grilla i skog och mark, precis som det vanliga eldningsförbudet. Men du får heller inte elda vid sammanhållen bebyggelse. Inte ens på en fast grillplats.

Skärpt eldningsförbud kan låta som ett totalt grillförbud. Men riktigt så är det inte.

Grillning är visserligen också förbjudet på privat tomt - förutom på upphöjda grillar!

Har du en grill som står på ben får du alltså fortfarande grilla hemma, även om det är eldningsförbud.

Grillförbud

I riktigt torra och varma perioder kan det utfärdas ett grillförbud. Då är det kört med allt vad grillning heter. Inga undantag, lika för alla.

Ajabaja, inte grilla i naturen... Bildkälla: Pixabay

Brott mot eldningsförbud

Bryter du mot grill- eller eldningsförbudet väntar böter, eller till och med fängelse(!) om du missköter dig ordentligt.

Vill du veta mer om vad som händer ifall du bryter mot reglerna? Här finns allt du behöver veta.

/
/
Eld
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.