Fredag 7 Okt
Stockholm

Tänk efter innan du grillar – kan straffas med böter och fängelse

Grillning straffas med böter och fängelse.
Att trotsa eldförbudet kan leda till både böter och fängelse. Foto: Henrik Montgomery/TT/Henrik Holmberg / TT

Sommarvärmen ser ut att hålla i sig och torkan är värre än någonsin. Nu råder grillningsförbud och eldningförbud i hela Sverige. Här reder vi ut vad som egentligen gäller och vad du riskerar för straff när du grillar på fel plats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Extrem torka råder i hela landet och vi blir ständigt informerade om nya skogsbränder som sker runtom i Sverige. Flera kommuner har nu gått samman för att totalförbjuda alla former av öppen eld på såväl offentliga platser som grillplatser.

I varje kommun gäller dock olika regler för vilken typ av eldning som är tillåten. Med såpass varierande riktlinjer är det svårt att hitta ett enhetligt svar och veta vad som faktiskt gäller.

Hur och när är det okej att grilla? Vad mer bör man tänka på?

Grillning kan vara okej

Viktigast tycks vara sunt förnuft och individuellt ansvar. Båstads kommun råder allmänheten att tänka på att undvika att röka och arbeta med maskiner som kan orsaka gnistor, såsom motorsåg och slåtter, i skog och mark.

Henrik Larsson, tjänsteman i beredskap i Norrbottens län, förklarar vidare att viss typ av grillning kan vara okej. Engångsgrill är helt uteslutet men grillning på trädgården kan vara brandsäkert förutsatt att det är en riktig grill som används, säger han till Aftonbladet

I de kommuner där totalt eldförbud råder är det följande regler som gäller enligt Båstads kommun:

Skog och villaträdgårdar

Eldförbudet gäller på all mark, även privata trädgårdar. Det innebär att det är straffbart att göra upp eld oavsett var du befinner dig.

Grillplatser

Eldförbudet täcker även fasta och offentliga grillplatser.

Grillning

Grillning kan vara okej - så länge det sker på din egen tomt. Tillståndet gäller om du använder kol-, gas- eller elgril och värmen inte når gräset.

Riskerar böter eller fängelse

Eldningsförbudet tillträdde med full kraft som svar på den stora brandfaran torkan fört med sig. Om du på något sätt skulle bryta mot detta kan du riskera allt från böter till fängelse, säger Per Stridde, insatsledare vid Räddningstjänsten Dala-Mitt till SVT.

Även här är riktlinjerna något tvetydiga. Fastän eldningsförbud bestraffas med böter kan uppsåt, vad som hände och vad som skulle kunnat hända, göra dig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet, skriver SVT.

Beroende på grovheten av brottet kan du då dömas till böter eller upp till sex månaders fängelse. Är brottet av ett grövre slag kan du även dömas till två års fängelse.

Välj att avstå

I slutändan är det varje individs ansvar att se efter vilka regler som gäller på den plats de befinner sig. Detta kan ju såklart föra med sig svårigheter för seglare eller vandrare som har svårt att avgöra vilken kommungräns de befinner sig inom.

I och med den stora risken för skogsbränder spelar dock förbud mindre roll. Även om det är svårt att totalförbjuda grillning i privata trädgårdar men det bästa just nu kan vara att välja att helt avstå öppen låga – risken är helt enkelt för stor, skriver Aftonbladet.

Har du koll på vilka regler som gäller för grillning på balkongen? Här är allt du behöver veta.

Kommer du att avstå från att grilla i sommar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.