Lördag 31 Jul
Stockholm

Tecken på hudcancer som du bör uppmärksamma lite extra

Här är listan på tecknen som kan tyda på hudcancer
Tecken på hudcancer som du bör uppmärksamma. Foto: Bildkälla: photopixel/shutterstock, only_newphoto/shutterstock

Nu när sommaren är här pratas det återigen mycket om hudcancer. Årstiden som vi svenskar exponeras som mest för solens starka strålar. Men vet du egentligen vilka tecken du bör uppmärksamma?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Hudcancer blir ett "hett" samtalsämne varje sommar men vet du egentligen vilka tecken du bör uppmärksamma för att undvika exempelvis malignt melanom?

Den bästa årstiden (enligt många) är här och det har hittills inte varit många dagar utan sol i vårt avlånga land. Sommaren och framför allt solen är ju underbar på många sätt - men även den har sin baksida. 

Bildkälla: skeeze/pixabay

När solen skiner och värmen är påtaglig (som den varit de senaste veckorna) hamnar vi gärna nere på stranden eller på klipporna för att suga in all D-vitamin vi kan.

Det är lätt att “glömma” solkrämen för att man vill få lite extra färg men det kan istället leda till något helt annat. Solens strålar är nämligen den allra vanligaste orsaken till hudcancer.

Det är viktigt att alltid skydda sig med solskyddsfaktor och även hålla utkik efter förändringar i huden. Om du upptäcker hudförändringar ska du kontakta din vårdcentral. 

Hudcancer som upptäcks och tas bort i tidigt skede är lättare att bota. Enligt vårdguiden 1177 är dessa tecken något du borde uppmärksamma:

Mörka platta leverfläckar

Det är nog känt sedan länge att man ska hålla koll på leverfläckar som ändrar storlek, form eller börjar blöda men i många fall är det faktiskt den platta mörka leverfläcken som har hudcancer.

Bulor på huden

Trots att det ofta är de platta leverfläckarna som är farligast så ska du inte sluta uppmärksamma de stora leverfläckarna. Hudcancern basalcellscancer formas som bulor så tveka inte att peka ut dessa för din hudläkare.

Bildkälla: only_newphoto/shutterstock

Leverfläckar på oexponerade ställen

Om du upptäcker en ny leverfläck dit solen aldrig når så bör du kolla upp det direkt. Just cancerformen melanom kan formas på områden som aldrig exponeras för sol.

"Eksem" som inte försvinner

Det är lätt att man kopplar torr och irriterad hud till eksem men i vissa fall kan fläckar som liknar eksem eller psoriasis istället vara plättcellscancer eller ytlig basalcellscancer.

Bildkälla: Kristaps Grundsteins/Unsplash

"Vaxiga" bulor

Andra tecken på hudcancer kan vara “vaxiga” eller transparenta bulor. Om du upptäcker en blek fläck av hud eller en vaxig transparent bula bör du gå och kolla upp detta direkt.

Nya, oförklarliga ärr som uppkommer

Om det plötsligt dyker upp ett ärr på din hud så kan detta vara ett tecken på en aggressiv typ av basalcellscancer.

Färgförändringar

Både basalcellscancer och plättcellscancer är ofta lika ens egna hudfärg eller lite mer rosa. Försök alltid hålla koll på om huden ändrar färg!

Någon som har uttalat sig offentligt om sin hudcancer är Philippa Parnevik. Hon har visat upp bilder på sin Instagram, där hon också varnar sina följare och uppmanar alla till att vara extremt försiktiga i solen. Läs mer om det här

Hade du koll på detta?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela