Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Larmet: Små barn får i sig handsprit – riskerar handspritsförgiftning

- 28/07/2020, 12:08 -

Giftinformationscentralen larmar om en ökning av fall där barn får i sig handsprit. " Är man ett litet barn och får i sig ungefär en klunk så kan man bli påtagligt berusad" säger Johanns Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

I år har Giftinformationscentralen mottagit ovanligt många larm om handsprit, rapporterar SVT. 

I 60-70 procent av fallen handlar det om barn som av misstag fått i sig handsprit, enligt Johanns Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen. 

Den plötsliga ökningen beror förmodligen på coronapandemin, och det faktum att handsprit i nuläget finns mer tillgängligt för barnen, menar Nordmark Grass. 

För SVT förklarar hon att det oftast inte är någon större fara om ett barn får i sig handdesinfektion – om det inte rör sig om större mängder. 

För då kan det innebära vissa hälsorisker.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

– Är man ett litet barn och får i sig ungefär en klunk så kan man bli påtagligt berusad, säger hon till SVT.

Om man som förälder känner sig orolig för att ens barn fått i sig handsprit uppmanar Nordmark Grass att kontakta Giftinformationscentralen.

– Man kan alltid ringa till oss, vi har öppet dygnet runt. Har man ett barn som är påtagligt berusat så ska man uppsöka sjukvård, säger hon till SVT.