Tisdag 19 Okt
Stockholm

Nu ökar klamydiafallen – trots rekommendationer om social distansering

Klamydiafallen ökar igen.
Klamydiafallen ökar igen. Foto: Foto: Shutterstock (Montage)

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att antalet klamydiafall, som under våren minskat, nu blivit fler igen. Och det är främst bland unga som könssjukdomen ökar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I den rådande pandemin har Folkhälsomyndigheten avrått från nya sexuella kontakter, som en del av den sociala distansering. 

Detta gjorde att antalet klamydiafall minskade under mars och april – statistik som man hoppades skulle hålla i sig även under sommaren. 

Fallen har ökat under sommarmånaderna 

Men nya siffror som man tagit fram visar en tydlig förändring, fallen har nämligen börjat öka igen på flera håll i landet. 

I exempelvis Jönköping ökade siffran från 59 till 83 mellan maj och juni. Under samma tid ökade fallen från 334 till 391 i Skåne, rapporterar DN. 

I hela landet steg siffran från 2261 till 2619 från maj till juli.

Klamydia vanligast inom åldersgruppen 15-24

Klamydiafallen har ökat under sommaren. Foto: Shutterstock

Trots att antalet fall av klamydia inte skiljer sig drastisk med förra året under samma tid, är det anmärkningsvärt att fallen tydligt ökat under sommarmånaderna. 

När det kommer till antalet nya coronafall så visar siffrorna 

I intervju med DN förklarar Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, att klamydia är vanligast i åldersgruppen 15-24. 

"Tecken som tyder på att den här gruppen har glömt råden"

Och det kan finnas ett samband mellan åldersgruppen och de ökade klamydiafallen. 

– Det finns väl en del olika tecken som tyder på att den här gruppen har glömt råden och inte är lika duktiga på att följa rekommendationerna. Även om det inte ökar lika mycket som vanligt så visar det att den gruppen har mycket kontakter, säger han till DN

Kommentera
Kopiera länk
Dela