Fredag 22 Okt
Stockholm

Ny undersökning: Så många svenskar vill ha krav på munskydd

Munskydd Sifo
Få svenskar vill ha munskyddskrav. Foto: Stina Stjernkvist/Erik Simander/TT

Ska det vara krav på munskydd på offentliga platser och i kollektivtrafiken? Nu har en ny Sifo-undersökning med svenska folket åsikter publicerats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att införa krav på munskydd på offentliga platser är en riktigt dålig idé – åtminstone om du frågar svenska folket. 

En ny stor Sifo-undersökning som beställts av TV4 visar att en väldigt liten minoritet vill ha krav på munskydd – endast 13 procent av de tillfrågade sa att de vill ha munskyddskrav på offentliga platser. 63 procent svarade nej och resten var tveksamma. 

Men när det kommer till kollektivtrafiken blir det inte lika tydligt. I mätningen svarade 39 procent att man ville ha munskyddskrav i kollektivtrafiken. 35 procent svarade nej och hela 26 procent sa att de var tveksamma. 

"Då får vi en sämre situation"

Men Folkhälsomyndigheten tycker inte att munskydd i kollektivtrafiken nödvändigtvis är en bra idé. 

– Vi vill inte låta de här företagen tränga ihop passagerare i bussar och tåg och hänvisa till munskydd, då får vi en sämre situation, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson till TV4.  Däremot menar han att det inte finns något hinder för enskilda att använda munskydd om man så vill. 

De svenska politikerna verkar vara med på FHM:s linje, förutom Sverigedemokraterna, som vill ha munskydd på offentliga platser. 

MER NYHETER: En amerikan berättar hur han ser på USA – efter åtta år i Sverige

Vill du ha krav på munskydd i offentliga miljöer?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela