Onsdag 27 Okt
Stockholm

Så mycket har invandringen minskat under coronapandemin

Invandring corona
Invandringen till Sverige har gått ner rejält. Foto: Marcus Eriksson/TT

Färska siffror visar att invandringen minskat rejält under första halvåret 2020. Antal asylsökande har gått ner med 30 procent, enligt SCB.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2020 har varit ett speciellt år. Minst sagt. 

Det mesta i samhället har påverkats ordentligt av coronavirusets framfart, och befolkningsutvecklingen är inget undantag. 

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar nu att Sverige inte haft en så här låg befolkningsökning på 15 år.

Anledningen är dels de höga dödstalen till följd av corona – och att invandringen är nere på riktigt låga nivåer. 

Men vad är egentligen invandring? Med invandring menar man alla personer som flyttar till Sverige från utlandet. Det spelar ingen roll om personen kommer från Danmark eller Afghanistan, om personen är flykting eller kommer hit för att jobba ett tag. Den som flyttar hit räknas som invandrare. 

Ja, till och med svenska medborgare som flyttar hem igen efter att ha bott utomlands räknas faktiskt som invandrare. 

Lägsta invandringen på 15 år

Under första halvåret av 2020 har Sverige haft den lägsta invandringen sen 2005. 

Totalt sett är även befolkningsökningen den lägsta sen 2005. Under första halvåret 2020 har Sveriges befolkning bara ökat med knappt 25 000 personer. Det är hälften så många som under samma period 2019. 

Antal asylsökande har också gått ner rejält. Under första halvåret sökte 7 051 personer asyl i Sverige. Det är en minskning med 31 procent jämfört med samma period 2019. 

Samtidigt som invandringen har varit låg, så har utvandringen legat kvar på 2019 års nivå. Drygt 21 000 personer bestämde sig för att lämna Sverige under första halvåret 2020. 

I Jämtland, Östergötland, Dalarna, Västernorrland, Blekinge och Norrbotten har man till och med sett en befolkningsminskning under första halvåret. Värst är det för norrbottningarna som var 345 stycken färre sista juni än på nyårsdagen. 

MER NYHETER: Kan rökning skydda mot corona? Här är svaret

Kommentera
Kopiera länk
Dela