Ny-ovanlig-coronareaktion-upptackt-bland-barn
Ny ovanlig coronareaktion upptäckt bland barn - Foto: AP, Shutterstock (montage)

Sällsynt livshotande coronatillstånd upptäckt – drabbar barn

I mycket sällsynta fall kan barn med coronaviruset drabbas av en livshotande immunreaktion. Det har svenska och italienska forskare upptäckt. I teorin kan tillståndet triggas av ett vaccin.


Det är väldigt ovanligt att barn blir svårt sjuka av coronaviruset. 

Det finns dock ett hundratal rapporter runtom i världen där barn fått livshotande hyperinflammation en till två månader efter de insjuknat i viruset. 

Det här innebär att immunförsvaret på olika sätt börjat angripa den egna kroppen. 

Symtomen inkluderar hög feber, kraftig magvärk, förvirring och sviktande hjärtfunktion. 

Inga barn drabbade i Sverige har dött

Läkare har tidigare trott att tillståndet var den ovanliga Kawasakis sjukdomen. Symtomen har dock inte stämt överens helt. 

Nu har svenska och italienska forskare jämfört blodprover från de nya fallen med blodprover från barn sjuka i Kawasakis innan pandemin samt från barn med mild covid-19.

Man har då kommit fram till att det rör sig om ett nytt, tidigare okänt tillstånd. Numera kallas det MIS-C (multisystem inflammatory syndrome in children associated with covid-19). 

Petter Brodin, forskare på Karolinska institutet som jobbat med studien, understryker att det är en extremt ovanlig åkomma. I Sverige handlar det om ett 70-tal fall. 

– Vi har lyckats bota allihop, för vi har hittat en framgångsrik behandling som fungerar väldigt bra för de här barnen. Men utan behandling hade de svårast sjuka garanterat inte klarat sig. Det krävs omfattande insatser, säger Brodin till Expressen. 

Skulle kunna triggas av vaccin

I teorin skulle MIS-C kunna triggas av ett vaccin mot coronaviruset hos personer som redan är svaga. 

– Tillståndet beror ju på att immunförsvaret aktiveras mot det här viruset och att något går väldigt fel. Då skulle även kunna gå fel när man aktiverar immunförsvaret med ett vaccin. Det måste vi snabbt ta reda på nu, innan vi börjar massvaccinera en stor del av befolkningen, säger Brodin till Expressen. 

Tillståndet har hittills främst drabbat barn med en medelålder på 11 år. Även vissa barn i tonåren har insjuknat och ett fåtal vuxna i 30-årsåldern. 

Reaktionen har kommit en till två månader efter att barnet smittats med coronaviruset, skriver Expressen.

LÄS MER: Varningen: Handsprit kan skapa "superbakterier" – kan vara farligt

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!