Tisdag 19 Okt
Stockholm

Mordbranden i Rotebro – det hände med Mert Sari

Sari Mert mordbrand
Sari Mert dömdes till flera års fängelse. Foto: Google Maps/Polisen

Mert Sari dömdes till långt fängelsestraff efter två anlagda bränder i Rotebro sommaren 2018. Här är vad som hände.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått över ett år sedan Mert Sari, 26, dömdes till tolv års fängelse för mordbrand, försök till mord, vållande till annans död och grov mordbrand.

Fallet Mert Sari är lika tragiskt som det är skakande. 

Det var den 16 juli 2018. I Rotebro norr om Stockholm vaknar de boende upp till lukten av brandrök. I ett förtvivlat samtal till SOS lyckas en granne få fram "ja herregud", på frågan om hon såg lågor. 

Ville ha hämnd

Det var den då 24-årige Sari som låg bakom branden. Enligt tingsrättens dom, som sedan fastställdes av hovrätten, drevs Sari av ilska mot sin före detta flickvän. 

Relationen var skakig, och vännerna beskriver den som på-och-av. Vid ett tillfälle valde kvinnan att avsluta förhållandet. 

Som en hämndaktion brände Sari ner huset i Rotebro, där exflickvännen jobbade som personlig assistent i en av lägenheterna. Men exet var inte på plats när det hände. Däremot var en 58-årig kvinna på plats, som avled i branden. 

Drönarfoto från Droneflights på Youtube

Tingsrättens och hovrättens bedömning är att Sari använt sig av en brandfarlig vätska och tänt på. Brottet anses vara extra allvarligt då det skedde nattetid – alltså när det fanns stor risk att människor låg och sov i huset. 

Men Sari kom undan. Efter branden blir paret ihop igen, men flickvännen avbryter förhållandet efter ett par veckor, då hon upptäckt att Sari är otrogen. Hämnden blir ännu en brand. 

Den här gången, den 1 augusti 2018, brinner det i ett flerfamiljshus i Rotebro, där en rörelsehindrad kvinna är nära att dö. 

I mars 2019 åtalas Sari för brottet. Han har hela tiden nekat till bränderna – men erkänner att han befann sig vid platsen under den första branden.

Dömdes till långt fängelsestraff

Mert Sari dömdes till tolv års fängelse, sommaren 2019. Straffet skärptes i hovrätten och förlängdes till 14 år. Hovrätten ansåg också att det fanns en risk för att Sari Mert skulle fortsätta begå brott om han försattes på fri fot. 

2020 bestämdes det att Sari skulle sitta på Saltviksanstalten i Härnösand. Själv ville han bli placerad på Tidaholmsanstalten, eftersom han ville studera under tiden bakom lås och bom – men så blev det inte. 

Saltvik har säkerhetsklass 1, alltså den högsta klassen. Enligt Kriminalvårdens beslut bedöms Saltvik ha en "lämplig grad av övervakning och kontroll". 

Anstalten Saltvik utanför Härnösand (Leif R Jansson/TT)
(Leif R Jansson/TT)
(Leif R Jansson/TT)

Enligt Kriminalvården finns det en stor risk för att Sari ska bli hotfull och våldsam under fängelsetiden. 

Tidigaste datumet för villkorlig frigivning är satt till den 12 december 2027. 

MER BROTT OCH STRAFF: Madsens erkännande – mördade Kim Wall

Kommentera
Kopiera länk
Dela