Sambor-till-coronasmittade-kan-tvingas-stanna-hemma
Sambor till coronasmittade kan tvingas stanna hemma - Foto: Shutterstock (montage)

Sambor till coronasmittade kan tvingas stanna hemma

Personer som bor ihop med en coronasmittad kan tvingas stanna hemma. Det utreder nu Folkhälsomyndigheten.


Folkhälsomyndigheten utreder om restriktionerna ska skärpas för personer som bor ihop med någon som är bekräftat sjuk i coronaviruset. 

Det kan bli så att även dessa ska hållas hemma med en rekommendation från läkare.  

– Tidigare var det så stor smitta så det hade kunnat påverka samhället negativt. Jag tror inte att smittskydd och behandlande läkare hade möjlighet att ta de här besluten tidigare, utan nu är det ett gynnsamt läge och vi ser om vi kan göra den här rekommendationen för att få ner smittan ytterligare, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Kan bli ändrade riktlinjer  

Just nu är Folkhälsomyndighetens riktlinje att en person som kan ha smittats av en bekräftat coronasjuk ska undvika att ha kontakt med andra under 14 dagar. 

Det som utreds nu är om läkare ska kunna ta beslut om att personer som bor med en coronasmittad ska hållas hemma, om personen är över 16 år. 

Syftet är att göra det enklare för personer som kan ha smittats av coronaviruset att stanna hemma. 

– Det är att ge förutsättningar för dem som inte kan arbeta hemifrån, om någon i hushållet är smittad, säger Bitte Bråstad, till Ekot.

Beslutet ska tas inom några veckor

Myndigheten kommer dock inte kunna kontrollera att de eventuellt nya restriktionerna följs.

– Nej, vi har ingen tillsyn, utan det bygger på frivillighet. Jag tror att de flesta kommer följa förhållningsreglerna, för man vill inte smitta andra. Det finns så klart alltid de som inte följer lagstiftningen, men då spelar det nog ingen roll vilka kontrollmöjligheter vi har heller, säger Bråstad till Ekot.

Folkhälsomyndigheten väntas ta beslutet inom några veckor.

LÄS MER: Dessa länder är mest skeptiska till ett vaccin mot corona

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!