Söndag 5 Dec
Stockholm

Dessa länder är mest skeptiska till ett vaccin mot corona

Så många är tveksamma till ett coronavaccin.
Så många är tveksamma till ett coronavaccin. Foto: Pixabay

Förhoppningsvis har världen snart ett vaccin mot coronaviruset. Men det är inte alla som ställer sig positiva till att vaccinera sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En studie undersökte hela 284 000 vuxna i 149 länder och frågade hur de ställde sig kring vaccin och dess säkerhet. Efter undersökningen fick de fram en karta som kunde utgöra vilka länder som är mest skeptiska till att vaccinera sig.

En av fem

Det visade sig att endast en av fem personer i Litauen och Albanien höll med om att ett vaccin är säkert. Även i länder som Azerbajdzjan, Afghanistan, Indonesien, Pakistan och Niger hade förtroendet för vaccin sjunkit.

"Avgörande"

I Storbritannien däremot, ökade siffrorna från 47 procent i maj 2018 till 52 procent i november förra året.

– Det är avgörande vid nya sjukdomar så som covid-19 att vi regelbundet ser över invånarnas attityder för att snabbt identifiera länder och grupper med minskande förtroende. Då kan vi hjälpa dem att bygga upp en optimism för dessa livsviktiga vaccin igen, förklarar Heidi Larson, professor vid London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Ett av de största hoten

Larson var även den forskaren som ledde undersökningen och med hjälp av hennes team fick de i uppdrag av Världshälsoorganisationen att undersöka attityder till vaccin. Detta efter att WHO slog larm om att tveksamhet mot vaccin nu anses vara ett av de tio största hoten mot global hälsa, skriver Metro.

Tror du på vaccin?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela