Larmet: rekryteras åttaåringar till kriminella gäng

- 22/09/2020, 08:26 -

För att gängen ska klara sig måste de hela tiden rekrytera nya medlemmar. Nu vill polis och myndigheter ha ett bättre arbete med förebyggande åtgärder.

Barn ibland så unga som åtta år rekryteras till våldsamma och kriminella gäng. Det menar nu Maria Wallin, utvecklingsledare i brottsförebyggande frågor inom Göteborgs stad. 

I en intervju i DN berättar Wallin om hur rekryteringarna går till, att små barn får hålla utkik efter polisen – som ”betalning” bjuder de äldre i gänget på pizza och läsk. 

Men när barnen blir äldre blir det allvarligare uppdrag – då kan även hot och våld förekomma. 

– När de är 13-14 kan de antingen börja sälja narkotika eller delta i organiserat snatteri. När de börjar med det kan de bli kvarhållna eller tvångsrekryterade på olika sätt.

"Gangsterromantik"

Det är, menar Wallin, mest pojkar som rekryteras. Om föräldrar försöker ingripa kan de själva utsättas för hot. 

– Det här systemet kommer inifrån. De kriminella är också grannar, kusiner, en kompis till en bror. De kriminella står för hotet och våldet men också för skyddet. Detta tillsammans med gangsterromantik, identitetsbyggande och ett skevt maskulinitetsideal gör att deras beteende normaliseras, säger Maria Wallin till DN. 

(Foto:Johan Nilsson)

Att barn rekryteras in i kriminalitet är inte något nytt fenomen. Polisen i Göteborg menar att det gäller att vara mer offensiv när det gäller det förebyggande arbetet för att få slut på det. Och om gängen inte längre kan rekrytera ungdomar får de stora problem. 

– Vi behöver ett betydligt bättre samarbete med socialtjänst och vi behöver vara betydligt offensivare. Man behöver sätta in mycket mer stöd tidigare i de här familjerna, säger Ulf Merlander., tidigare lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg, till Dagens Nyheter. 

LÄS OCKSÅ: Polis kallades till "förgiftad" familj – hade ätit sonens hasch av misstag