Smittskyddsexperten avråder besök på nattklubbar.
Smittskyddsexperten Jan Albert rekommenderar att man skippar krogbesöken även i vinter. - Foto: Janerik Henriksson TT/SVT, David Magnusson SvD/TT

Smittskyddsprofessorns uppmaning: Undvik nattklubbarna

Det har höjts flera kritiska röster efter att nattklubbarna på bland annat Stureplan i Stockholm har öppnats igen. En som avråder nattklubbsbesök framöver är smittskyddsprofessorn Jan Albert.


Det har väckts många kritiska röster efter att nattklubbarna på bland annat Stureplan i Stockholm, börjat öppna för besök igen.

Nu går smittskyddsprofessorn Jan Albert ut med rekommendationen att man helst bör undvika att besöka nattklubbarna – på grund av den ökade smittspridningen.

– Vi får helt enkelt låta bli att trängas den här vintern också, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska Institutet, i en intervju i SVT:s Morgonstudion.

Flera klubbar med anmärkningar

Ett antal av de populära haken där folk flockats på helgerna för att festa till det har fått anmärkningar för att ha brutit mot de uppsatta reglerna. Jan Albert menar att det behövs en skärpning, och inte bara från de som driver nattklubbarna – utan även från besökarna.

– Det behövs en skärpning helt enkelt, både från dem som driver de ställena och de som besöker dem. Vi får helt enkelt låta bli att trängas på nattklubbar den här vintern också, berättar Jan Albert i Morgonstudion.

VIDEO: Här festar kändisarna på Stureplan - videon visar trängseln.

Vill man hjälpa vården ska man låta bli

Pandemin är långt ifrån över och Albert betonar vikten av att alla behöver hjälpas åt för att minska smittspridningen i samhället. Det är som man brukar säga, många bäckar små.

– Det är inte så att varenda person som går till en nattklubb en kväll kommer att smitta. Men alla små bäckar gör att det blir sådant driv i smittspridningen. Vill man vara ansvarstagande och hjälpa vården ska man låta bli.

Senaste nytt

Lastfartyget Rubymar har sjunkit i Röda havet

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Förhandlingarna om vapenvila mellan Israel och Hamas går framåt, uppger egyptiska säkerhetskällor för Reuters.

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad blir då konsekvenserna om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.