Söndag 28 Nov
Stockholm

"Rektor Hamid" Zafar spred judehat och homofobi under hemligt alias

Hamid Zafar
Rektor Hamid Zafar. Foto: Jessica Gow/TT

Hamid Zafar, mer känd som "rektor Hamid" är en uppskattad debattör inom skola och integration. Men nu avslöjar DN att han spridit rasism, antisemitism och homofobi på nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hamid Zafar, mer känd som "rektor Hamid", har under senaste åren blivit en känd och uppskattad profil som debattör inom integration och skolfrågor. 

2019 sommarpratade han i P1 och i vinter är han en av de tävlande i SVT:s På spåret. 2018 utsågs han till årets svensk av tidningen Fokus. Han var också en av medlemmarna i Moderaternas integrationskommission 2019. 

Men nu kan Dagens Nyheter avslöja att Zafar fram tills nyligen levt ett mörkt liv på nätet – och spridit grovt hat. 

"Be på dina usla judiska knän"

Under ett hemligt alias har Zafar bloggat, twittrat och kommenterat inlägg under åren 2011-2015.

Många av inläggen är riktade mot judar och "sionister". Ett av inläggen 2011 riktar Zafar mot Sverigedemokraternas före detta riksdagsledamot Kent Ekeroth, när de diskuterar om huruvida bloggaren Fjordman var skyldig till massakern på Utøya. 

”Så får vi höra dig böna och be på dina usla judiska knän där du ursäktar dig för att du var ett fan av mördarens blogg?”, skriver Zafar enligt DN. 

Så sent som 2015 kommenterar han på en Aftonbladet-artikel, och riktar sig mot skribenten. "Tydligen en judinna", skriver Zafar om journalisten. I ett annat inlägg kallar han homosexuella för "sodomister". 

DN avslöjar också att Zafar haft ett Flashback-konto där han uttryckt sig rasistiskt mot hazarer. 

Försvarar sig: "Ung och sökande"

Till tidningen säger Zafar själv att inläggen skrevs i en tid då han var "ung och sökande". Trots att han var mellan 28-33 år gammal när inläggen blev till. 

– Det här var under en period där jag hade en värdekonservativ syn på samhället, säger han till DN

SVT: "Tar starkt avstånd"

Nu kan Hamid Zafars medverkan i På spåret vara i fara. Enligt SVT är vinterns program redan inspelade, men att man nu måste titta på hur man ska göra. 

– Uppgifterna om Hamid Zafars tidigare aktiviteter i sociala medier är nya för oss och nådde oss idag genom DN:s rapportering och ställer förstås hans medverkan i På Spåret i ett helt nytt ljus. Redaktionen tar starkt avstånd från hans tidigare uttalanden som strider mot allt vad vi står för, säger Christina Hill, programchef SVT Göteborg, till Aftonbladet. 

Aftonbladet skriver att SVT nu behöver "ytterligare tid" för att bestämma hur man gör med Hamid Zafars På spåret-medverkan. 

Får kicken av Moderaterna

På förmiddagen stod det också klart att Hamid Zafar nu petas av Moderaterna, där han suttit i partiets speciella integrationskommission. 

Detta meddelar partiet via partisekreteraren Gunnar Strömmer. 

Tidigare under dagen gick partiledaren Ulf Kristersson ut och menade att Zafar inte kunde vara kvar i kommissionen om anklagelserna stämde. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Zafars På spåret-lagkamrat Frida Boisen om hur det kändes när hon fick höra nyheten – hör hennes ord här

Kommentera
Kopiera länk
Dela