Labradoodle
Labradoodle - Foto: Marko Säävälä/TT

Kritik mot höga priserna på populära blandrasen: "Inga krav"

Blandrasen labradoodle ökar i populäritet. För en valp får man betala mycket – nu kritiserar Svenska Kennelklubben handeln med blandraser.


Blandrasen labradoodle – en blanding av labrador och pudel – blir allt mer poppis i Sverige.

I ett reportage i Svenska Dagbladet berättar en uppfödare att tusen personer ställde sig i kö när de annonserade ut kullar – på bara två timmar.

Foto: Marko Säävälä/TT

Och priset är hisnande. Hos uppfödaren som SvD har pratat med får man punga ut mellan 45 000 och 60 000 kronor för en valp.

– Ingen köpare har någonsin tyckt att det varit för dyrt. Det är en förlegad syn att hundvalpar inte får kosta. Det finns en annan bild av hunden nu, som en älskad familjemedlem, säger Ingeborg Höök, vd för Höök Labradoodles, till SvD.

Finns en baksida

Men det finns nackdelar med att köpa en blandras. Det menar i alla fall Svenska Kennelklubben.

– Om 50 år eller 100 år ska du kunna få din älghund om du ska jaga älg. Man kan inte säga nej du får en labradoodle för den är söt och trevlig, säger Hans Rosenberg, pressperson på Svenska Kennelklubben, till Nyheter24.

Foto: Unsplash

Han fortsätter:

– Den blandrasavel som bedrivs innebär att vem som helst kan blanda vilka hundar som helst, sedan får man fram en sort och så säljer man det för att de är unik. Dessa uppfödare har inga krav på sig. De behöver inte veterinärundersöka sina avelsdjur, det är ingen som kommer hem och tittar på hur valparna har det.

Man har också färre rättigheter som köpare när man köper en blandras, säger Hans Rosenberg. 

– Köplagen är ju bara att du köper en befintlig vara. 

LÄS MER:

Mysteriet med övergivna hunden löst – nu har han fått ett hem

Ny forskning visar: Hundar älskar verkligen sina ägare

Ny hundlag i Tyskland: Måste rastas minst två timmar

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!