Syrsor till middag? Nu får insekter säljas som mat i Sverige

- 28/10/2020, 19:26 -

Mask, syrsor och gräshoppor – nu får insekter säljas som livsmedel i Sverige. Livsmedelsverket råder dock till viss försiktighet om man är allergiker.

Vissa hela insekter har tidigare fått säljas som livsmedel i Danmark, Nederländerna och Finland.

I dessa länder hade man nämligen tolkat den tidigare EU-lagstiftningen på ett annat sätt än vad man har gjort i Sverige och många andra EU-länder.

I Sverige har uppfattningen varit att EU-kommissionen först måste bedöma att det inte finns några hälsorisker med att äta insekter.

Insekter steks
Bildkälla: Marcus Ericsson/TT

Nu är det dock fritt fram att sälja insekter som mat även i vårt avlånga land, i alla fall under en period.

EU-domstolen har nämligen kommit fram till att hela insekter inte berördes av den tidigare lagstiftningen.

I väntan på ett slutgiltigt beslut från EU blir det nu tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder, skriver TT.

Företagen måste se till att livsmedlen inte är farliga

Livsmedelsverket råder dock till viss försiktighet. Myndigheten påminner om att insekter kan innehålla tungmetaller och andra giftiga ämnen. 

Det finns också en risk för korsallergier, framför allt hos skaldjursallergiker. 

– Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, till TT.

Hon fortsätter, och betonar att företagen är ansvariga för att se till att livsmedlen produceras på ett säkert sätt:

– Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg.

Insekter i mat
Bildkälla: Sakchai Lalit/AP

Alternativ till traditionellt kött

Jakten på ett alternativt till traditionellt kött är delvis sprunget ur klimatfrågan. Boskapsdjur kräver både mycket vatten och släpper ut stora mängder koldioxid , något som gör produktionen till en riktigt klimatbov.

Ur ett klimatperspektiv är det då bättre att konsumera insekter. 

– De innehåller bra proteiner, bra fetter och smakar bra, har Karin Wendin, professor på HKR, tidigare sagt till SVT.

LÄS ÄVEN: 

Så mycket insekter äter vi varje år utan att veta om det

Här är de sju farligaste djuren för människan