Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket insekter äter vi varje år utan att veta om det

- 25/04/2019, 20:57

Massvis med insekter letar sig in i frukt och grönsaker som vi köper i matbutikerna. Och det är ingen liten mängd. Upp till ett kilo småkryp stoppar vi i oss utan vår vetskap varje år.

Gillar du att frossa i sallad från matbutiken? Eller kanske göra en smaskig dessert med hjälp av lite frysta bär? Då borde du tänka till en gång extra, för det du stoppar i kundvagnen kan innehålla massvis med insekter.

Vi äter upp till ett kilo insekter varje år

Varje år käkar vi nämligen mellan ett halvt till ett helt kilo insekter. Och det är kryp som bladlöss, fluglarver, kvalster och tripsar som slinker in i våra dagliga livsmedel som frukt och grönt. Detta rapporterar The Scientific American.

Men varför har inte industrierna tagit bort krypen innan de säljer produkterna tänker du? Jo, för det är i princip omöjligt. Det skulle krävas antingen en miljöskadlig sprutbehandling eller att man kontrollerar varenda litet russin med förstoringsglas. Ett väldigt svårt och tidskrävande projekt för dagens industriella livsmedelsproduktion med andra ord.

Men du kan vara lugn, för insekterna kan inte utgöra någon skada på dig. De är snarare tvärtom bra för dig och din hälsa. Så du kan alltså lika gärna acceptera att smådjur åker ned i magsäcken.

Insekter
Vi äter uppemot ett kilo insekter varje år utan att veta om det. Bildkälla: Marcus Ericsson/TT

Insekterna är bra för dig och din hälsa

Insekterna som kan sitta i dina morötter eller vara en del av den apelsin som pressats till juice, innehåller faktiskt väldigt nyttiga ämnen. Idag vet vi att det finns över 19 000 kryp som är ätbara. Och de innehåller bland annat zink, järn och A-vitamin som både skyddar och bygger upp din kropp, enligt The Scientific American.

Men för att lugna alla med insektsfobi så har den amerikanska livsmedelsmyndigheten satt en gräns på maximala insektsvärden i ett antal livsmedel. Bland annat så får 225 gram russin innehålla max 35 bananflugägg och i 100 gram spenat så får det i värsta fall finnas 50 bladlöss, kvalster eller tripsar.

Vågar du äta sallad igen?