- Foto: Jessica Gow/TT

Nya beskedet: Regeringen inför gräns för hur många som får samlas

På en blixtinkallad pressträff under måndagen meddelade regeringen att en ny gräns för hur många som får samlas under allmänna sammankomster införs från och med den 24 november.


Det var på förmiddagen som regeringen meddelade ett en blixtinkallad presskonferens skulle hållas. Temat var så klart den rådande coronapandemi och den kraftiga smittspridning som just nu pågår i Sverige och som har lett till många lokala restriktioner.

– Under våren såg vi en stor följsamhet och den svenska folket använde sunt förnuft, säger Stefan Löfven under presskonferensen.

Foto: Regeringen/TT

Han menar att följsamheten nu är lägre, för att många är trötta på situationen.

– Vi lever i en prövningens tid, det kommer att bli värre. Gör din plikt för att stoppa smittspridningen, fortsätter Löfven. 

Maximalt 8 personer

Under presskonferensen meddelar statsministern att från och med den 24 november får maximalt åtta personer delta i en offentlig sammankomst.

– Detta är helt nödvändigt för att vi ska kunna begränsa smittspridningen.

Löfven är tydlig med att hemmafester eller middagar hemma också bör undvikas.

– De här allmänna råden är mycket skarpa och de ska följas av varenda person, säger Löfven.

Maxgräsen för allmänna sammanhang var tidigare 50 personer, men nu vill regeringen alltså ändra det till maximalt 8 personer. 

Inrikesminister Mikael Damberg meddelade under presskonferensen att förbudet till en början kommer att gälla i fyra veckor. Om det behövs att det dock förlängas, och gälla även över jul och nyår.

Damberg menar att gränsen på åtta personer ska vara normerande, det vill säga att den ska sätta en norm för hur man bör umgås även i privata sammanhang.

Ytterligare restriktioner

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund berättar om fler restriktioner som regeringen beslutat om:

– Därför inför vi nu ytterligare en restriktion: vi tar bort undantaget för sammankomster och tillställningar på restauranger och serveringstillfällen. Barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer. Det ligger i linje med stoppet för alkoholförsäljning efter klockan 22.00.

LÄS MER:

Svensk studie visar: Coronaviruset sprids via luften

Smittspridningen i Sverige mycket högre än i övriga Norden

Ny forskning: D-vitamin kan ge skydd mot corona

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.