Torsdag 2 Dec
Stockholm

Ny forskning: D-vitamin kan ge skydd mot corona

D-vitamin kan skydda mot Corona
D-vitamin kan skydda mot corona. Foto: Foto: AP Photo/Mark Lennihan

Nu kommer nya rön om hur du kan skydda dig mot corona. Flera studier visar att D-vitamin minskar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 – med hela 50 procent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt studier gjorda i USA, Storbritannien och Irland så kan D-vitamin skydda mot corona, och i Storbritannien rekommenderar folhälsomyndigheten alla att äta vitaminet under pandemin.

Nu pushar även svenska forskare D-vitamin

Påverkar både insjuknande och förlopp

Mats Humble, psykiater, överläkare och forskare vid universitetssjukhuset i Örebro och specialist på D-vitamin, tror att det skyddar både mot att bli sjuk i corona, och att mildra sjukdomsförloppet.

– D-vitamin har förmodligen effekt på både det ospecifika immunförsvaret, som kan avvärja viruset i första vändan så att man inte blir sjuk över huvud taget, och det specifika immunförsvaret, som påverkar hur sjuk man blir, säger han till Aftonbladet och fortsätter: 

– Jag uppskattar att risken för allvarlig sjukdom är åtminstone 50 procent mindre om man har en bra halt av D-vitamin i kroppen, säger Mats Humble.

Sannolikt stor nytta

Han rekommenderar alla att ta 50 mikrogram eller 2000 enheter D-vitamin om dagen. Tabletterna går att köpa på apotek eller i hälsokostaffärer.

– Det finns så mycket stöd i både observationsstudier och behandlingsstudier så man får utgå från att det med stor sannolikhet gör nytta att ligga bra i D-vitamin. Man får väga det mot sannolikhen för att D-vitaminet skulle göra skada, och den är väldigt låg, säger Humble till Aftonbladet.

Mats Humble, expert på D-vitamin. Foto: Elin Abelsson

Anledningen till att det inte anses bevisat att D-vitamin skyddar mot corona, är att forskningen inte hunnit med. Studier pågår just nu, men några resultat har inte hunnit redovisas än.

D-vitamin: 

Vi får i oss D-vitamin genom maten eller att det bildas i huden när vi är ute i solen.

Det finns i fet fisk som lax, sill och makrill, margarin och matfettsblandningar. Men också i ägg och kött.

D-vitaminbrist upptäcks genom blodprov, men symptomen är vaga.

På sommaren är det lätt att få tillräckligt med D-vitamin. I juni och juli räcker det att vara ute i kortärmat i femton minuter två, tre gånger i veckan.

Då har du troligtvis D-vitamin brist: 

Om du är utomhus sällan.

Om du bär heltäckande klädsel.

Om du har mörk hud. 

Om du inte äter fisk eller berikade mjölkprodukter. 

LÄS MER:

Corona ökar i hela landet – så ser smittspridningen ut där du bor

Beskedet: Coronavaccinet är 90 procent effektivt

Bilderna visar symptomet: Det här kan hända med tårna vid corona

Kommentera
Kopiera länk
Dela