Mat du kan frysa in som du aldrig tänkt

- 26/11/2020, 16:25

Vad har avokado, nötter och vin gemensamt, utöver att vara himla gott? Allt kan frysas in!

Vi är många som använder frysen flitigt, men har du testat att slänga in ett ägg? 

Här är livsmedlen du antagligen inte visste om att du kan frysa in!

Ägg

Ägg går finemang att frysa in, i alla fall utan skal. Det är bara att vispa ihop härligheten och sedan in i frysen!

Om man vill behålla äggets kvalité bör man dock använda äggsmeten inom ett år. 

Ägg
Bildkälla: Jessica Gow/TT

Mjölk

Även mjölk kan med fördel frysas in om avsikten är att att använda den till bakning eller matlagning. 

Tyvärr är det mindre trevligt att dricka mjölk som varit fryst. Då skär drycken sig.

Mjölk
Bildkälla: Emma Sofia Olsson/SvD/TT

Vin

Tro det eller ej – vin kan faktiskt frysas in. Det här gäller både vitt, rött och mousserande vin (bubblorna försvinner dock).

Om du häller upp drycken i ett istråg kan du enkelt använda vin-kuberna när det är dags att slänga ihop en god gryta. 

Då slipper du även öppna en helt ny flaska när det nalkas matlagning. 

Vin
Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Nötter

Nötter är perfekta att ha i frysen! Kylan hindrar nämligen oljorna i nöten från att härskna vilket ger livsmedlet en längre hållbarhet.

Jordnötter
Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Avokado

Är du tokig i avokado? Varför inte frysa in munsbiten!

Det enda du måste göra är att mossa frukten och tillsätta en matsked citron eller limejuice, då blir avokadon inte missfärgad. 

Sedan är det bara att paketera frukten i en lufttät förpackning och voilá – nästa gång det nalkas guacamole är du redo!

Avokado
Bildkälla: Leif R Jansson/TT

LÄS ÄVEN: 

Här är maten du kan äta fast den har börjat mögla

Här är 5 livsmedel du bör slänga direkt om det blir gammalt

Mat