Ett stort antal julkort förstördes – nu polisanmäls händelsen

- 14/12/2020, 20:59 -
Foto: Fredrik Sandberg/TT/Sabina Högström

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Sabina Högström

Under helgen har flera postlådor vandaliserats och stulits i Gävle – och flera lokalbor har fått sina julkort upprivna och förstörda. Enligt Anna Kjellander på Postnord har man troligtvis varit på jakt efter ett visst slags innehåll.

Under luciahelgen har polisen i Gävle fått in flera anmälningar om postlådor som vandaliserats eller stulits. 

I samband med brotten har stora mängder julkort förstörts. Många har blivit upprivna – medan andra blivit liggande för länge på den blöta marken, enligt Arbetarbladet.

Ett femtiotal kuvert

Under lördagen publicerade Sabina Högström ett Facebook-inlägg i en lokal grupp för Gävlebor, sedan hon anträffat en plundrad postlåda under lördagen.

– Jag och min mamma var ute på promenad med hundarna, och den där vägen är bra att gå för då kan hundarna springa lösa, säger hon till Nyheter24.

På vägen möttes de av ett femtiotal kuvert som låg utspridda, och delvis uppbrutna. De allra flesta var julkort – och själva postlådan syntes inte till.

Foto: Sabina Högström

Händelsen är polisanmäld

Genom sitt Facebook-inlägg kunde Högström få hjälp av andra lokalbor att rädda det som gick:

– På grund av att jag hade delat det där inlägget så var det även en kille som kom med sin bil och plockade upp resterande kort, säger Högström till Nyheter24. 

Kuverten kördes till polisen, som upprättat en anmälan efter helgens händelser.

Ärendet hanteras som misstanke om brytande av post- eller telehemlighet, samt stöld. Det är i dagsläget oklart om händelserna kan kopplas samman, skriver Arbetarbladet. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Sker tyvärr ibland"

Anna Kjellander är pressansvarig på Postnord, och enligt henne har samma slags vandalisering dessvärre skett förr.

– Det här sker tyvärr ibland. Varje gång görs såklart en polisanmälan från vår sida för att göra en utredning på vad som hänt och vilka som ligger bakom det, säger hon till Nyheter24. 

Varför någon gör inbrott i en postlåda kan vara svårt att förstå. Enligt Kjellander rör det sig antagligen om en gärningsperson med ett särskilt motiv – som inte är direkt kopplat till julen.

– Det som vi kan anta är att de här personerna är ute efter är ju dyrbara försändelser, till exempel julklappspengar som skickas, säger hon till Nyheter24.

Tipset från Postnord

Det är inte bara riskabelt, utan också olovligt att skicka pengar i vanliga kuvert. 

Kjellander uppmanar istället samtliga att använda andra, rekommenderade tjänster för den typen av post. 

Läs mer: Såhär mycket kostar det att skicka ett julkort – till Mars

Läs mer: Är de här bilderna årets gulligaste julkort?